Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Instalații radiologice ce conțin uraniu, descoperite în Sectorul 4 din Capitală / CNCAN: Nu a avut impact radiologic asupra mediului sau a populației

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 martie 2021

Mai multe instalații radiologice ce conțin uraniu sărăcit au fost descoperite, vineri, în Sectorul 4, de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Capitalei, în urma unor sesizări venite din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare(CNCAN). 

Instalațiile ce conțin uraniu au fost descoperite în urma demolării unei clădiri ce a aparținut societății Nuclear Montaj.

CNCAN susține că firma respectivă avea obligația de preda instalațiile către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare (IFIN-HH) pentru Fizică și Inginerie Nucleară pentru a le neutraliza.

Zona a fost securizată, iar echipamentele au fost ridicate de urgență și predate, potrivit Poliției Capitalei.

Este vorba despre 35 de instalații radiologice care se aflau într-un depozit în incinta fabricii Vulcan SA, aflată în lichidare. Lichidatorul judiciar este în proces de curățire a zonei respective, de demolare a clădirilor, ceea ce a făcut ca acea clădire să fie demolată, din păcate, prematur, înainte ca procesul să se finalizeze. Era în curs de derulare un proces de transfer al instalațiilor din acest depozit către IFIN-HH(n.r. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei), dar depozitul a fost făcut inoperabil prin demolarea părții superioare a acestei clădiri înainte ca acest proces să fie finalizat. CNCAN a fost îngrijorat că nu se mai poate asigura protecția, a sesizat organele de poliție în vederea deschiderii unei anchete și pentru asigurarea protecției instalațiilor până la finalizarea transferului”, a declarat, pentru MainNews.ro, Marian Ercau, director în cadrul CNCAN.

Oficialul din cadrul CNCAN a precizat că acest eveniment nu a avut niciun impact din punct de vedere radiologic asupra mediului, populației sau a lucrătorilor.

În momentul de față aceste instalații au fost transferate la IFIN-HH pentru a fi depozitate în siguranță(…)În acest moment totul este sub control, instalațiile au fost înlăturate și transferate la IFIN-HH, zona respectivă este complet curățită din punct de vedere al materialului nuclear”, a adăugat Ercau.

Redăm, în totalitate, comunicatul Poliției Capitalei

„La data de 12.03.2021, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a fost sesizat de către reprezentanți ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare cu privire la faptul că pe platforma unei foste fabricii din sectorul 4, în urma demolării unei clădiri ce a aparținut Nuclear Montaj, sub dărâmături s-ar afla mai multe instalații radiologice ce conțin uraniu sărăcit.
Din datele furnizate de reprezentanții CNCAN a reieșit faptul că societatea în cauză a avut obligația de a neutraliza aceste echipamente, prin predarea lor către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară.
La fata locului s-au deplasat polițiștii și reprezentanții CNCAN pentru a efectua verificări specifice competenței materiale în vederea identificării și luării măsurilor de neutralizare a acestor echipamente.
A fost securizată zonă, iar echipamentele au fost ridicate de urgență și predate.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”

Sursă foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 63929 additional Information to that Topic: mainnews.ro/instalatii-radiologice-ce-contin-uraniu-descoperite-in-sectorul-4-din-capitala-cncan-nu-a-avut-impact-asupra-mediului-sau-a-populatiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 82435 more Info on that Topic: mainnews.ro/instalatii-radiologice-ce-contin-uraniu-descoperite-in-sectorul-4-din-capitala-cncan-nu-a-avut-impact-asupra-mediului-sau-a-populatiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/instalatii-radiologice-ce-contin-uraniu-descoperite-in-sectorul-4-din-capitala-cncan-nu-a-avut-impact-asupra-mediului-sau-a-populatiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/instalatii-radiologice-ce-contin-uraniu-descoperite-in-sectorul-4-din-capitala-cncan-nu-a-avut-impact-asupra-mediului-sau-a-populatiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 93183 additional Information to that Topic: mainnews.ro/instalatii-radiologice-ce-contin-uraniu-descoperite-in-sectorul-4-din-capitala-cncan-nu-a-avut-impact-asupra-mediului-sau-a-populatiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *