Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Inspecţia Judiciară face verificări în cazul judecătoarei care a respins arestarea unui violator pe motiv că „faptele nu au generat rumoare socială”

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 15 februarie 2021

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și efectuează verificări în ceea ce o privește pe judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, cea care a motivat plasarea în arest la domiciliu a unui bărbat acuzat că a sechestrat și violat o fetiță de 13 ani, prin faptul că faptele nu ar fi de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile.

În funcție de concluziile Inspecției Judiciare, judecătoarea ar putea fi sancționată cu sancțiuni salariale sau chiar cu excluderea din magistratură.

Context

Judecătoarea Cristina Coarnă a explicat plasarea în arest la domiciliu a lui Gheorghe Dima, suspectat că a ținut captivă timp de 8 luni și a violat o fată de 13 ani, cum că faptele bărbatului nu ar fi de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile, potrivit motivării Tribunalului Brăila, instanța care a întors decizia judecătoarei.

În plus, judecătoarea Coarnă a susținut că măsura arestului preventiv nu se justifică în acest caz deoarece nu ar mai exista temei de luare a unei măsuri preventive pentru fapte extrem de grave precum genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității.

„În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă , dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, se arată în motivarea Tribunalului Brăila, instanța care a decis arestarea lui Gheorghe Dima.

Potrivit Adevărul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila l-a trimis în judecată pe Gheorghe Dima pentru viol şi lipsire de libertate. Instanţa a stabilit legalitatea actelor de urmărire efectuate şi a probelor administrate şi urmează să stabilească data începerii procesului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW