Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Inspecția Judiciară: Declarațiile mai multor lideri politici, printre care și ministrul justiției, referitoare la dosarul „10 august” au afectat independența justiției

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 mai 2021

UPDATE Comisia comună „Legislație și cooperare interinstituțională” din cadrul CSM a decis să trimită raportul Inspecției Judiciare în Plenul forului.

A fost exprimată și opinia minoritară în sensul restituirii raportului la Inspecția Judiciară pentru completare privind modalitatea de instrumentare a dosarului 10 August”, se mai arată în minuta ședinței din 10 mai.

Știrea inițială

În urma unei sesizări venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea judecătoarei Andreea Chiș, Inspecția Judiciară a întocmit un raport în care concluzionează că declarațiile făcute în legătură cu modul în care a fost instrumentat dosarul „10 august” făcute de prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul justiției, Stelian Ion, și europarlamentarii Dacian Cioloș și Rareș Bogdan aduc atingere independenței justiției. 

„Au fost exprimate opinii şi au fost emise concluzii cu caracter de generalitate, cu un puternic impact negativ asupra întregului sistem judiciar şi a credibilităţii justiţiei în rândul opiniei publice, prin exprimarea unor suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor atât sub aspect instituţional, ca sistem judiciar, cât şi funcţional, la nivel individual.”, se arată în concluziile formulate de Inspecția Judiciară.

Acuzații pentru Stelian Ion

Instituția condusă de Lucian Netejoru l-a acuzat pe ministrul de resort, Stelian Ion, că a promis adoptarea de acte normative care să diminueze statutul magistraților, ca urmare a unor soluții pronunțate de instanțe.

„În mod particular, apreciem că se situează în afara limitelor admisibile ale discursului public într-un stat de drept abordarea ministrului justiţiei, reprezentant al unei formaţiuni politice şi persoană vătămată în cauză, de a promite adoptarea unor acte normative care să diminueze statutul judecătorilor şi procurorilor, ca „remediu” al dispunerii/pronunţării unor soluţii apreciate de acesta ca neîntemeiate şi nelegale”, arată Inspecția Judiciară.

Context

Oficialii au avut declarații extrem de critice ca urmare a deciziei Tribunalului București prin care a respins definitiv solicitarea DIICOT de reluarea a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei Române, implicați represiunea violentă din 10 august 2018.

Întregul raport poate fi consultat aici

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW