Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


INSP: Varianta Omicron se transmite comunitar în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Varianta Omicron se transmite comunitar în România, a anunțat marți, 11 ianuarie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

„În săptămâna 01/2022 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron”, se arată în raportul săptămânal al INSP privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante care determină îngrijorare (VOC).

INSP detaliază că varianta Omicron a fost depistată în mai mult de jumătate dintre județele țării – „Până în S 01/2022 inclusiv au fost înregistrate cazuri în 30 județe și mun. București (74%)”.

Totodată, cazurile confirmate până acum cu Omicron provin din toate regiunile țării – „Până în S 01/2022 inclusiv au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României”.

De asemenea, un alt criteriu este absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri – „Până în S 01/2022 inclusiv cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate”.

Până acum, în România, au fost confirmate 295 cazuri de Omicron. Dintre acestea, 192 (65%) fuseseră vaccinate, din care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă.

„Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 15-351 zile, cu o medie de 208 zile și o mediană de 224 zile”, mai precizează INSP.

De menționat este că nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron, conform raportului citat.

Citește INTEGRAL Raportul INSP privind cazurile cu variante care determină îngrijorare (VOC)

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *