Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


INSP: 22 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, înregistrate până în prezent/ Dintre aceşti pacienţi, unul a murit

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 august 2024 Etichete: ,

De la începutul lunii iunie până în prezent, România a înregistrat 22 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două sunt clasificate drept cazuri probabile. Din păcate, unul dintre pacienți a decedat, conform raportului emis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Conform datelor recente furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, care a început pe 3 iunie 2024 și până pe 22 august, au fost raportate 22 de cazuri, dintre care 20 confirmate și 2 probabile. Din aceste cazuri, unul s-a soldat cu deces.

Cazurile au fost distribuite pe următoarele grupe de vârstă: un caz la grupa 20-29 de ani, două cazuri la grupa 40-49 de ani, trei la grupa 50-59 de ani, șapte la grupa 60-69 de ani, șase la grupa 70-79 de ani, și trei cazuri la persoanele de peste 80 de ani. Dintre acești pacienți, 19 sunt bărbați și trei femei.

Distribuția cazurilor în funcție de județul de expunere este următoarea: București (4), Bistrița-Năsăud (2), Botoșani (1), Cluj (1), Dâmbovița (1), Giurgiu (2), Ilfov (2), Mureș (2), Prahova (1), Satu Mare (2), Suceava (4).

Unul dintre cazuri a avut expunerea în Italia, în zona Milano, și a fost raportat de DSP Dâmbovița (cu debut în săptămâna 27).

Specialiștii INSP sfătuiesc populația să ia măsuri de prevenire, cum ar fi evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni, utilizarea de repelente pentru țânțari, instalarea plaselor de protecție la ferestre pentru a preveni pătrunderea țânțarilor în locuințe, desecarea bălților din jurul gospodăriei și eliminarea apei stătute și a deșeurilor menajere.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii