INS: Scădere de 1,8% în comerțul cu ridicata în primele 9 luni ale anului
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (fără comerțul cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o scădere cu 1.8% în primele nouă luni ale anului, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
„Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.IX.2024, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2023, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,8%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-18,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-7,1%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-6,3%). Creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+14,5%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+7,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+6,4%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,3%)”, conform INS.
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (fără comerțul cu autovehicule și motociclete), ajustată în funcție de zilele lucrătoare și sezonalitate, a scăzut cu 1,3% în perioada ianuarie-septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
În luna septembrie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete) a crescut cu 4,6% față de luna precedentă, ca serie brută.
Creșteri semnificative au fost înregistrate în sectoare precum comerțul cu alte mașini și echipamente (+18,8%), echipamente IT și de telecomunicații (+12,7%), bunuri de consum nealimentare (+11,6%), și comerțul nespecializat (+10,1%). Totodată, comerțul cu produse alimentare și băuturi a scăzut cu 6%, iar produsele agricole brute și animalele vii au înregistrat o scădere de 4,1%.
În luna septembrie 2024, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (fără comerțul cu autovehicule și motociclete) a scăzut cu 3% față de aceeași lună a anului precedent, ca serie brută. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în comerțul cu produse agricole brute și animale vii (-40,9%), alte mașini și echipamente (-4%) și bunuri de consum nealimentare (-0,9%).
În schimb, au fost înregistrate creșteri în comerțul nespecializat (+18,9%), produsele alimentare, băuturi și tutun (+7,9%), comerțul cu echipamente IT și telecomunicații (+4,8%) și activitățile de intermediere (+6,1%).
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii