Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


INS: Scădere de 1,5% în cifra de afaceri din serviciile prestate populaţiei în primul semestru

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 21 august 2024

Institutul Național de Statistică (INS) arată că volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut, în primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cu 1,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.

„Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-30.VI.2024 a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,5% mai mică comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2023, influenţată de scăderea cifrei de afaceri la: activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-11,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-10,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-1,6%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-1,6%)”, potrivit INS.

În iunie 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației a crescut cu 9% față de luna precedentă, datorită creșterilor în sectorul hotelurilor și restaurantelor, agențiilor turistice, spălătoriilor și saloanelor de înfrumusețare. Cu toate acestea, activitățile de jocuri de noroc și recreative au înregistrat o scădere de 3,9%.

În iunie 2024, cifra de afaceri din serviciile de piață prestate populației a scăzut cu 2,8% față de iunie 2023, din cauza reducerilor semnificative în activitățile agențiilor turistice, jocurilor de noroc și sectorului hotelurilor și restaurantelor. Cu toate acestea, spălătoriile și saloanele de înfrumusețare au înregistrat creșteri.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii