Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 3,3%

By news.ro , in Stirile zilei , at 15 martie 2023

Câştigul salarial mediu net în luna ianuarie a fost de 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) faţă de luna decembrie 2022 şi a crescut cu 15% comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În luna ianuarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) faţă de luna decembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, (10.041 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.412 lei)”, arată datele INS.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15%.

Indicele câştigului salarial real a fost 99,9% în luna ianuarie 2023 faţă de luna ianuarie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 96,4% în luna ianuarie 2023 faţă de luna decembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,4%, cu 8,4 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2022.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Ianuarie 2023 comparativ cu decembrie 2022

În luna ianuarie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 31,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 26,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; între 18,5% şi 24,5% în fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 8,5% şi 16,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: între 6,5% şi 9,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi aeriene; între 1% şi 5% în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, construcţii.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+5%), sănătate şi asistenţă socială (+2.8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW