#înpandemie INTERVIU ASE oferă soluții pentru criza generată de coronavirus: Investițiile, cea mai importantă măsură pentru a reporni economia

Academia de Studii Economice (ASE), cea mai mare universitate de business din România, se numără printre instituțiile care oferă soluții pentru repornirea economiei după criza generată de coronavirus. Într-un interviu acordat mainnews.ro, rectorul instituției, Nicolae Istudor, a explicat cum ar trebui să procedeze guvernanții pentru a depăși criza financiară cauzată de pandemie. Totodată, acesta susține că economia țării își va reveni în doi, trei ani, dacă pandemia va fi combătută.
Unul dintre cele mai ample proiecte demarate de ASE, ReStart Economia, urmărește analiza indicatorilor macroeconomici și actualizarea acestora astfel încât să se observe care a fost impactul pandemiei de coronavirus. Totodată, în cadrul proiectului, specialiștii economici propun o serie de soluții Guvernului pentru a trece cu bine peste criza financiară.
„Pentru a formula soluții, trebuie să facem mai întâi analize. Analize care vizează două paliere: un palier legat strict de componenta de sănătate unde inspecția noastră nu este atât de puternică și cel de al doilea palier este cel referitor la economie în general. Proiectul vizează analize pe fiecare din activitățile prevăzute în codul CAEN. Echipele de lucru sunt formate pe fiecare categorie de produs.
Ce se urmărește prin acest proiect: pe lângă o serie de soluții pe care le propunem inclusiv Guvernului, urmărim să continuăm un proiect pe care noi l-am implementat acum un an, care viza analiza indicatorilor macro-economici, și să îi actualizăm astfel încât să vedem care a fost impactul acestei pandemii. Cu siguranță că impactul este vizibil, vom avea de-aface cu o scădere destul de semnificativă a principalilor indicatori macroeconomici”, a spus Nicolae Istudor.
Economia României își va reveni în doi-trei ani
Potrivit sursei citate, din analizele efectuate de ASE, dar și exemplul crizei economice din anul 2009, economia va ajunge la nivelul indicatorilor de la 31 decembrie 2019 în doi, trei ani de zile, din momentul în care se va rezolva problema sanitară a pandemiei.
Rectorul ASE este de părere că investițiile sunt cele mai importante pentru repornirea economiei. Una dintre măsurile care ar putea fi luate în favoarea economiei este încurajarea producției autohtone. Autoritățile trebuie să identifice ce produse se pot produce în țara noastră și să susțină financiar investițiile în domeniile productive. În cadrul proiectului ReStart Economia, specialiștii fac și o analiză a balanței pe comerț exterior pe produsele agro-alimentare, pentru a vedea cum arată raportul dintre importuri și exporturi.
„ Mă gândesc la domeniile cu care putem să și devenim competitivi pe piața UE: IT-ul, Turismul, Agricultura, Industria Alimentară, ultimele două mă gândesc că avem un potențial enorm și nevalorificat suficient. Nu e normal să avem importuri la produsele agro alimentare pe care le putem produce în România. Și noi avem potențial fantastic la aproape toate produsele. De aceea va trebui să vedem și cu suplimentarea subvențiilor pe hectar raportat la ce se întâmplă în UE. Cred că se va merge pe acea sumă medie de subvenție în jur de 100 de euro pe hectar. Țările membre au voie să mai subvenționeze încă nivelul subvenției europene, ar trebui și noi să finanțăm astfel încât să devenim competitivi cu produsele pe piața noastră internă, ca să nu mai avem importuri, și bineînțeles pe piața europeană.
Sprijinirea programelor de atragere a tinerilor antreprenori, o măsură favorabilă pentru repornirea economiei
De asemenea, cheltuielile bugetare trebuie să fie gestionate foarte bine, iar banii să se îndrepte acolo unde este cu adevărat nevoie de ei.
„ Să vedem cum gestionăm cheltuielile bugetare și să avem o folosire optimă a acestora. Economia a funcționat la perioada de pandemie cu un număr mai puțin de persoane în zona bugetară, e drept că informatizarea a creat această variantă de a mai acoperi din necesarul de personal, dar trebuie maximă grijă când discutăm de cheltuielile publice pentru că este o componentă importantă din tot bugetul României și banii trebuie să se îndrepte acolo unde este nevoie.
De exemplu, să putem sprijini programe de atragere a tinerilor antreprenori, a tinerilor care să își dezvolte afaceri în România, susținerea IMM-urilor, asigurări de locuri de muncă, inclusiv pentru cei care sunt disponibilizați sau au fost disponibilizați în perioadele precedente astfel încât să poată să existe putere de cumpărare pe piață, că rotița se învârtește, dacă există bani există și cerere și ofertă pe piață. E foarte bine să investim în capital uman, în sistemul de învățământ și cercetare pentru că lucrurile sunt foarte clare în zona asta”, a mai spus Istudor.
Este nevoie de investiții consistente în Educație
Cât despre componenta de învățământ, Nicolae Istudor susține că este nevoie de investiții mai mari în informatizare, în modernizarea platformelor pe care s-a lucrat în semestrul II al anului școlar în perioada pandemiei.
„Este o investiție pe care trebuie s-o continuăm în Educație pentru că nu trebuie să oprim lucrurile”, susține rectorul ASE.
Nicolae Istudor a vorbit și despre lucrurile pe care nu trebuie să le facă Guvernul Orban în contextul crizei generate de coronavirus.
În primul rând, liberalii nu ar trebui să reducă salariile sau să disponibilizeze în această perioada.
„Am avut o experiență nefavorabilă la criza precedentă, nu s-a ajuns la niciun rezultat pozitiv cu o reducere a salariului de 25% în sistemul public”, a declarat acesta.
În al doilea rând, să nu fie crescute taxele și impozitele, iar ajutoarele sociale să se ducă acolo unde este cu adevărat nevoie, mai ales în mediul rural, nu la persoanele care sunt apte de muncă.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea