Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Înmormântarea liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, are loc la Moscova, pe fondul unei securităţi stricte

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 martie 2024 Etichete: , ,

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi urmează să fie înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, într-un context de securitate strictă și cu temeri privind o posibilă reprimare a poliției, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Aliații lui Navalnîi – care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi – l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că ar fi dat ordin pentru asasinarea opozantului, invocând faptul că liderul rus nu ar fi putut tolera ideea că Navalnîi ar fi putut fi eliberat într-un potențial schimb de deținuți cu SUA. Aceștia nu au prezentat dovezi care să susțină această acuzație, dar au promis să dezvăluie detalii despre modul în care acesta a fost ucis și cine ar fi responsabil.

Kremlinul a respins acuzațiile legate de implicarea statului în moartea sa și a declarat că nu are cunoștință despre niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces – conform aliaților săi – indică faptul că a decedat din cauze naturale.

Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai solidă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârșitul anului 1999. A organizat proteste de stradă și a publicat investigații îndrăznețe despre presupusa corupție a unor membri din elita conducătoare.

Cu toate acestea, în urma unei serii de acuzații penale pentru fraudă și extremism – pe care Navalnîi le-a denunțat drept motivate politic – a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar mulți dintre susținătorii săi au fugit din țară sau sunt încarcerați.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au considerat a fi otrăvire cu un agent neurotoxic, însă a fost imediat arestat.

Putin, care are sub control toate instituțiile de stat și este probabil să fie reales fără probleme pentru un nou mandat de șase ani în următoarele două săptămâni, nu a făcut încă nicio declarație cu privire la moartea lui Navalnîi și a evitat să îi menționeze numele ani de zile.

Deși Navalnîi este bine cunoscut în Occident, televiziunea de stat din Rusia nu l-a menționat timp de mulți ani, iar când a făcut-o, a fost într-un mod succint și cu o conotație negativă.

Înmormântarea lui Aleksei Nvalnîi are loc la Moscova

O slujbă religioasă în memoria lui Navalnîi este programată să aibă loc la ora locală 14:00 (13:00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul. Ulterior, înmormântarea este planificată să aibă loc la cimitirul Borisovskoie, situat la aproximativ 2,5 km distanță, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Aliații lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei și care au fost etichetați de autorități drept extremiști susținuți de SUA, au îndemnat persoanele care doresc să îi aducă omagii, dar nu pot participa la serviciul funerar, să se adune în schimb la anumite locuri semnificative din orașele lor, vineri seara, la ora locală 19:00.

Kremlinul a calificat declarațiile aliaților lui Navalnîi drept provocatoare și a avertizat că poliția va acționa în conformitate cu legea.

Având în vedere experiențele anterioare cu adunările susținătorilor lui Navalnîi, se preconizează o prezență masivă a poliției, iar autoritățile vor dispersa orice manifestare pe care o consideră asemănătoare cu o demonstrație politică, respectând legile referitoare la proteste.

Soția lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că funeraliile în sine nu vor decurge pașnic sau că poliția va aresta participanții. Ea se află în prezent în afara Rusiei.

Se așteaptă ca mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, să participe la înmormântarea acestuia. Nu este clar cine altcineva va fi autorizat să intre în biserică pentru slujbă.

Navalnîi a criticat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, caracterizând-o drept o acțiune nechibzuită și construită pe minciuni. Cu toate acestea, biserica care va găzdui înmormântarea sa a făcut donații către armata rusă și și-a exprimat cu entuziasm sprijinul pentru război.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW