Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


Inițiativa „Fără penali în funcții publice”, votată miercuri în Senat / Când ar putea avea loc referendumul pentru revizuirea Constituției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 noiembrie 2020

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului și va fi votată miercuri. Alianța USR-PLUS propune organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției pe data de 6 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare.

USR a precizat că proiectul legislativ aferent inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” nu a primit avizul Comisiei Juridice, deși termenul regulamentar de elaborare a unui raport a fost depășit din data de 29 iulie.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților pe 14 iulie și urmează să fie votată de Senat, ca for decizional. Pentru ca inițiativa să devină lege, referendumul aferent ar trebui să fie organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat și, ulterior, aprobat.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

MIERCURI E ZIUA ADEVĂRULUI: VOT FINAL PE FĂRĂ PENALI ÎN PARLAMENT

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Suntem la un pas distanță ca inițiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituție prin referendum pe 6 decembrie.

Dar totul depinde acum de PSD și PNL.

E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare CU PENALI.

Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Șerban Nicolae, care ține de luni de zile în sertar inițiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra inițiativei este demult depășit: 29 iulie!!!

Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-și face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o inițiativă cu termen de raport depășit.

Săptămâna aceasta e musai să fie adoptată inițiativa în Senat, pentru ca referendumul Fără Penali să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Orice amânare acum ar fi doar un tertip pentru a îngropa Fără Penali. Plenul Senatului poate adopta mâine inițiativa fără probleme, dacă există voința politică din partea PSD și PNL.

E nevoie de 90 de voturi PENTRU în Senat și pe 6 decembrie România poate face istorie înscriindu-și în Constituție principiul Fără Penali în Funcții Publice”, se arată într-o postare pe Facebook a USR.

MIERCURI E ZIUA ADEVĂRULUI: VOT FINAL PE FĂRĂ PENALI ÎN PARLAMENT

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice a fost pusă…

Publicată de Alianța USR PLUS pe Marţi, 10 noiembrie 2020

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW