Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Inițiativa „Fără penali în funcții publice”, blocată în Senat / USR: O sfidare incredibilă la adresa celor un milion de români care au semnat / PNL: Inițiativa va fi adoptată odată cu învestirea noului Parlament

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2020

Uniunea Salvați România a convocat, joi, Biroul Permanent al Senatului pentru a decide organizarea unui plen în care inițiativa „Fără penali în funcții publice” să fie supusă la vot. Ședința BP a Senatului a fost convocată, dar nu a întrunit cvorumul necesar. 

Reacția Alianței nu a întârziat să apară. USR-PLUS acuză partidele vechi, PSD, PNL și UDMR, că au boicotat ședința de joi a Biroului Permanent pentru a nu vota inițiativa „Fără penali în funcții publice” și, astfel, a bloca organizarea referendumului aferent.

Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali.

USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent astăzi la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali.

Solicitarea USR a fost acceptată, la ora 12:00 s-a convocat BP la Senat, dar PSD, PNL și UDMR au boicotat ședința.

În paralel, la ora 12:00 era programată la Senat o sindrofie cu membrii BP și diplomați pentru a prezenta șantierul “Grădinile Senatului”. După convocarea USR, membrii BP nu s-au mai prezentat nici la eveniment.

Ceea ce s-a întâmplat ieri și astăzi este o sfidare incredibilă la adresa celor 1 milion de români care au semnat pentru inițiativa Fără Penali și care vor ca România să nu mai fie condusă de hoți”, este reacția Alianței USR-PLUS.

Reacția PNL

Partidul Național Liberal susține că a boicotat ședința de joi pentru că își dorește ca inițiativa Fără Penali să fie adoptată. Explicația pe care liberalii o promovează este că, oricum, PSD ar fi respins inițiativa, invocând majoritatea social-democraților din Senat.

PNL mai promite că, după alegerile parlamentare, va adopta inițiativa și propunerea de revizuire a Constituției.

PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari.

Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”!

 PNL garantează adoptarea inițiativei “Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament!

 Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim”, se arată într-o postare a PNL pe Facebook.

Context

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților pe 14 iulie, iar Senatul ar trebui să o adopte ca for decizional. Pentru ca inițiativa să devină lege, referendumul aferent ar trebui să fie organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat și, ulterior, aprobat.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin=

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW