Infringement împotriva României, privind două Directive UE
Comisia Europeană a adoptat un pachet de decizii privind încălcarea dreptului comunitar, ca urmare a lipsei de comunicare de către statele membre a măsurilor luate pentru transpunerea directivelor UE în legislația națională. Și România este vizată de acest pachet.
Astfel, Comisia Europeană a trimis astăzi o scrisoare de punere în întârziere către 19 state membre (Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Cipru, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda), deoarece acestea nu au comunicat transpunerea integrală a Directivei (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană în legislaţia internă, până la termenul limită de 1 august 2022
Directiva privind condițiile de muncă transparente și previzibile oferă drepturi și protecție mai extinse și actualizate în domeniul muncii pentru cei 182 de milioane de lucrători din UE. Prin noile norme, lucrătorii au, de exemplu, dreptul la o mai mare previzibilitate în ceea ce privește atribuțiile lor și timpul de lucru.
De asemenea, ei vor avea dreptul de a primi în timp util informații mai complete despre aspectele esențiale ale locului lor de muncă, cum ar fi sediul și remunerația. De noile norme vor beneficia, în special, aproximativ 2-3 milioane de lucrători cu forme de angajare precare.
Directiva privind concediul de paternitate
Totodată, CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere pentru România și în cazul Directivei (UE) 2019/1158, cea privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Aceasta urmărește să asigure egalitatea în ceea ce privește participarea pe piața muncii prin încurajarea împărțirii egale a responsabilităților de îngrijire între părinți.
Aceasta a introdus concediul de paternitate, asigurând că tații/al doilea părinte au dreptul de a lua cel puțin zece zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul datei nașterii copilului.
Directiva stabilește, de asemenea, un concediu parental de cel puțin patru luni, din care cel puțin două luni din cele patru luni nu sunt transferabile de la un părinte la altul. Directiva stabilește cinci zile lucrătoare pe an de concediu pentru îngrijitori pentru fiecare lucrător care oferă îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie și acordă tuturor părinților care lucrează cu copii în vârstă de cel puțin opt ani și tuturor îngrijitorilor dreptul de a solicita un program de lucru flexibil.
Termenul de transpunere a directivei a fost 2 august 2022. Următoarele state membre nu au notificat măsurile naționale de transpunere integrală a acesteia și, prin urmare, vor primi scrisori de punere în întârziere: Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii