Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Înfrângere pentru Liviu Dragnea la CEDO, în procesul în care a dat statul român în judecată pentru condamnarea în dosarul referendumului / UPDATE Reacția fostului lider PSD

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi, 4 noiembrie, plângerea făcută de Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului. Decizia CEDO este definitivă.

În hotărârea din 24 aprilie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a stabilit „acuzația penală” adusă împotriva reclamantului (n.r. Liviu Dragnea), ci a stabilit pur și simplu că motivul invocat de apărarea domnului Dragnea nu-l împiedica pe acesta din a executa hotărârea definitivă de condamnare dată în 22 aprilie 2016, în sensul Codului de procedură penală. Prin urmare, plângerea reclamantului a fost declarată incompatibilă rationae materiae cu Articolul 6 din Convenție (n.r. Convenția Europeană a Drepturilor Omului) și a fost respinsă”, potrivit unui comunicat de presă al CEDO.

Reamintim că Dragnea a contestat la CEDO condamnarea sa la doi ani cu suspendare, din procesul Referendumul, precizând că nu i-ar fi fost respectat dreptul la apărare.

Fostul lider PSD a argumentat că motivarea deciziei din 2016, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

Decizia în sine a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.

Reacția lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea și-a reluat acuzațiile la adresa instituțiilor europene, precizând că decizia dată joi de CEDO i-ar confirma că justiția este folosită drept un instrument politic.

Decizia venită astăzi de la CEDO, din păcate, îmi confirmă și ne confirmă că instituțiile din justiție sunt un instrument politic cumplit care calcă în picioare ORICE. Libertatea, demnitatea, dreptatea. Nu aveam nicio așteptare, recunosc, pentru că am renunțat de mult la naivitatea de a mai crede în instituțiile europene politizate până la ultima fibră și până la ultimul funcționar.

Înțelegem cu toții astăzi că străinii nu aveau cum să întoarcă o decizie instrumentată și decisă de mult, pe alte meleaguri. Mă așteptam la așa ceva, încă de când Iulia Motoc (judecătorul român de la CEDO) s-a lăudat că – indiferent de argumentele mele! – acțiunea mea va fi respinsă, iar ea se va ocupa personal de asta.

Dragi români, nu mă mai miră nimic și nu mai aștept nimic. Ca și în cazul dosarului DGASPC Teleorman, și în cazul Referendumului există încălcări de procedură, există inconsistențe și breșe în argumentație. Nu i-a interesat, nu le-a păsat. Miza rămâne, comanda primează. Iar miza a fost ca eu să fiu precum cei pe care îi vedeți astăzi în fruntea țării: predați, vânduți, slugarnici. NICIODATĂ!

Știu că sunt mulți cei ce vor să fiu redus la tăcere. Nu doar aici, în România. Însă a fost un risc pe care mi l-am asumat din prima zi când am decis să lupt pentru țara asta. Nu a fost o decizie pe care am luat-o cu inima ușoară, dar a fi patriot înseamnă să îți asumi că vor fi momente când va trebui să alegi între tine și interesul țării. Iar ce nu au înțeles ei este că eu nu sunt de vânzare și nici destinul acestui popor.

Mergem înainte, până la capăt, dragi români, dragi patrioți”, a scris fostul lider PSD, pe Facebook.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW