Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Înfrângere pentru Elena Udrea la Înalta Curte. Judecătorii au respins apelul din dosarul Gala Bute

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri, 23 septembrie, apelul Elenei Udrea în dosarul Gala Bute. Decizia instanței supreme este definitivă. 

Respinge, ca inadmisibile, apelurile declarate de persoanele condamnate Breazu Liberiu Tudor, Obreja Rudel şi Udrea Elena Gabriela împotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronunţată de Completul de 5 Judecători Penal 3-2018 în dosarul nr. 3089/1/2018”, este minuta publicată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

După ce au formulat apel la decizia în primă instanță, Elena Udrea și Tudor Breazu au cerut ca Înalta Curte de Casație și Justiție să ridice la CCR o excepție de neconstituționalitate în ceea ce privește articolul 432, alineatele (1) și (4) din Codul de procedură penală.

Respinge, ca inadmisibile, cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către contestatorii Breazu Liberiu Tudor şi Udrea Elena Gabriela”, se arată în minuta ÎCCJ.

Concret, este vorba de articolul care reglementează Contestația în anulare – procedura de judecare: 

  • „(1) La termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare;
  • (4) Sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă”, sunt alineatele reclamate de Udrea.

Aflată în detenție în Penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea mai este judecată în dosarul „Hidroelectrica”, precum și în cel care vizează finanțarea finanțarea campaniei lui Traian Băsescu din anul 2009, în care a fost condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW