Saturday, June 25, 2022
Jurnalism corect


Incidența în Capitală se apropie de pragul de 6. Elevii se pregătesc de ore online / Ce noi restricții ar urma să fie introduse

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 septembrie 2021

Rata de infectare din Capitală a ajuns marți, 28 septembrie, la 5,57 cazuri la mia de locuitori și se apropie de pragul de 6, în funcție de care autoritățile trebuie să adopte noi măsuri de restricție, iar școlile urmează să treacă în online.

Incidența din București crește alarmant, de la o zi la alta, în condițiile în care luni ajunsese la 4,95.

Dacă se menține acest ritm, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) ar urma să se întrunească într-o ședință, în maximum 48 de ore de când incidența trece de pragul de 6, pentru a adopta noile restricții stabilite de Guvern, în urmă cu o săptămână.

Conform unei decizii a Executivului, cursurile se vor desfășura online dacă incidența în localitate va depăși pragul de 6 cazuri la 1.000 de locuitori în 14 zile.

Astfel, păstrând tendința noilor cazuri, Capitala ar urma să depășească pragul de 13.000 de noi îmbolnăviri în 14 zile până vineri, 1 octombrie, iar elevii ar urma să învețe online începând din data de 4 octombrie.

Ce restricții impune Guvernul, după pragul de 6

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori, dar nu depășește 7,5  cazuri la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise vor putea activa doar în intervalul 5:00-18:00.

În plus, în localitatea respectivă se va institui carantina de noapte. Astfel, circulația pe timpul nopții va fi restricționată în intervalul orar 20:00 – 05:00, vineri, sâmbătă și duminică.

Măsura nu se va aplica în cazul persoanelor vaccinate, iar ceilalți cetățeni vor fi nevoiți cel mai probabil să prezinte o declarație pe proprie răspundere care să ateste motivul deplasării.

Chiar și în acest caz, sunt permise deplasările în interes de serviciu, deplasările pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, cele din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și cele ale persoanelor care se află în tranzit.

Accesul în restaurantele centrelor comerciale se va face în baza certificatului COVID, ce atestă vaccinarea, un test negativ sau trecerea prin boală, dacă incidența trece de 3 cazuri/1.000 de locuitori.  Copiii cu vârsta până la 12 ani nu vor fi nevoiți să prezinte un certificat COVID-19 la intrarea în centrele comerciale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW