Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Începe judecata lui Sebastian Vlădescu și Cristi Boureanu în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 15 iunie 2020 Etichete: , , ,

Instanța Supremă a decis că procurorii au strâns legal probele în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța în care i-a trimis în judecată pe fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul parlamentar, Cristian Boureanu, Ionuț Costea și alte două persoane.

În noiembrie 2019, Cristian Boureanu și fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu au fost trimiși în judecată de  Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Oficialii români ar fi primit, între 2005 și 2017, de la o companie din străinătate înscrisă la o licitație pentru reabilitarea unei linii ferate, aproximativ 20 de milioane de euro în mai multe tranșe. Banii au fost dați în două etape, respectiv 389.531,7 euro în prima etapă și 929.535 de euro în a doua etapă.

DNA i-a mai trimis în judecată și pe Ionuț Costea, fost angajat al ministerului finanțelor, deținând o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor, un administrator al unor societăți comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în cadrul ministerului transporturilor.

În anul 2005 în contextul unei licitații organizare pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine înscrise au convenit cu Vlădescu, Costa și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR să le plătească în tranșe, pe toată durata contractului un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul banilor, inculpații au promis să asigure finanțarea suplimentară pentru încheierea contractului și plata la timp a facturilor emise. Potrivit DNA, bani au ajuns la inculpați, astfel:

 • „O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deși nu au fost prestate servicii;
 • Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de inculpați, prin care sumele de bani au ajuns la aceștia”.

În prima etapă, fostul ministru Vlădescu a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuț a primit 3.121.328,41 lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.

În anul 2009, în contextul înlocuirii Guvernului lui Emil Boc cu cel al lui Cătălin Predoiu și al crizei economice reprezentanții companiei străine au stabilit să plătească un comision de 10%, către Sebastian Vlădescu, Constantin Dascălu și Cristian Boureanu.

Astfel, societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, banii au fost transferați către alte societăți offshore astfel încât traseul banilor să fie greu de descoperit. În ultimă fază, banii au fost transferați în anumite conturi sau au fost înmânați inculpaților.

În a doua etapă, Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro, Constantin Dascălu 114.000 euroși Cristian Boureanu 2.111.799 euro.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW