Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Începe consolidarea malurilor Lacului Herăstrău

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023

Înfățișarea Parcului Herăstrău „Regele Mihai” s-ar putea schimba radical. În prima parte a lunii viitoare, firma Dimar ar urma să primească undă verde pentru începerea lucrărilor de consolidare a malurilor Lacurilor Herăstrău, o lucrare esențială fără de care nu pot fi reparate aleile. Anunțul a fost făcut marți, 24 octombrie, de către Corina Bega, directorul Administrației Lacuri Parcuri și Agrement din cadrul Primăriei Capitalei.

Parcul Herăstrău se află în prezent într-o stare deplorabilă. Cele mai mai probleme sunt legate de aleile din jurul lacului, crăpate din cauza faptului că apărările malurilor se află într-o stare precară.

Protecțiile malurilor au suferit degradări majore din cauza multitudinii factorilor ce au avut efect nefavorabil asupra stabilității și rezistentei acestora, cum ar fi: ciclurile de secare si umplere a lacurilor infiltrațiile din lac în malurile acestuia ce au antrenat particulele fine printre rosturile plăcilor de beton, arborii ce au crescut în imediata vecinătate a malurilor, vechimea elementelor de susținere de aproximativ 60 ani.

Practic, până să intervină la repararea aleilor, Primăria Capitalei este obligată să intervină pentru consolidarea malurilor. Licitația lansată în acest sens de ALPAB a fost finalizată în luna iunie. Într-o conferință de presă susținută marți în Parcul Cișmigiu, unde au fost inaugurate două noi locuri de joacă, directorul ALPAB, Corina Bega, a anunțat că lucrările ar trebui să înceapă de luna viitoare, ceea ce va presupune golirea lacului. Conform contractului, în valoare de 45 milioane lei, fără TVA, constructorul ar trebui să fie gata în termen de 12 luni.

„De îndată ce vom obține autorizația de construcție, noi sperăm la începutul lunii noiembrie, ne pregătim de golirea lacului. Am avut discuții și cu agenții economiei. Termenul din contract este de 12 luni. Dacă nu va fi gata până în luna mai 2024, lucrările vor fi întrerupte până în toamnă. Cu siguranță nu vom avea Lacul Herăstrău fără apă”, a declarat Corina Bega.

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Comentarii