Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Începe campania electorală pentru parlamentare / Ce reguli au impus autoritățile

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 noiembrie 2020

Am intrat pe ultima sută de metri înainte de alegerile care vor contura noul guvern și, implicit, viitoarea guvernare. Campania electorală pentru parlamentare a început, vineri, 6 noiembrie și se va încheia peste o lună. Organizarea alegerilor generale din acest an a fost unul dintre principalele subiecte de dispută politică. În timp ce mai multe voci au cerut amânarea alegerilor, invocând situația epidemiologică din țară, autoritățile au ținut să precizeze constant că desfășurarea scrutinului și a campaniei electorale nu reprezintă niciun pericol, atât timp cât regulile stabilite vor fi respectate. 

Ludovic Orban a afirmat, de pildă, că riscurile la care se expun cetățenii în timpul campaniei electorale și al votului sunt reduse și a dat ca exemplu alegerile locale, organizate cu două luni în urmă.

După părerea mea (…), campania electorală dacă este organizată cu respectarea regulilor care sunt prezente în hotărârea de guvern, care au fost, de altfel, regulile şi în campania pentru alegerile locale, nu există un risc suplimentar de răspândire. Dacă toţi candidaţii care îşi fac campanie şi echipele care îi însoţesc poartă mască, nu se apropie de oameni, vorbesc de la o distanţă rezonabilă, respectă numărul de persoane maxim la evenimente, gândiţi-vă că am redus la 20 de persoane indoor şi la maxim 50 de persoane outdoor, numărul maxim de participanţi la evenimentele electorale”, afirma Ludovic Orban, la finalul lunii octombrie.

Scandal pe ”cine spune când”

Legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor generale a fost adoptată în luna iulie a acestui an, dar a fost atacată la Curtea Constituțională de către Klaus Iohannis și Guvern.

Ulterior, CCR a respins sesizările făcute asupra proiectului de lege care și-a urmat cursul firesc, ajungând pe masa președintelui pentru a fi promulgat.

CITEȘTE ȘI: Demersurile necesare amânării alegerilor parlamentare, blocate din lipsă de cvorum în Senat

Klaus Iohannis a trimis legea înapoi în Parlament pentru reexaminare, unde a rămas până acum. Biroul Permanent al Senatului nu a reușit să strângă cvorumul necesar trimiterii proiectului de lege în Comisia Juridică.

În acest caz, este puțin probabil ca legea să intre în vigoare în timp util pentru a mai putea fi schimbată data alegerilor parlamentare.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Alegem parlamentarii în decembrie? Cine vrea și cine nu vrea amânarea scrutinului

Regulile campaniei electorale

Din cauza pandemiei, atât alegerile, cât și campania electorală au reguli speciale, în acest an, potrivit deciziilor Guvernului. Acestea sunt:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții la evenimente/întruniri;

b)efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară evenimentele/întrunirile;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanții la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfășurate pe stradă sau din ușă în ușă;

d) afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile în spațiile în care se desfășoară evenimentele/întrunirile;

e) în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în spațiu închis, limitarea numărului participanților la maximum 20;

f) în cazul evenimentelor/întrunirilor desfășurate în aer liber, limitarea numărului participanților la maximum 50;

g) în cazul acțiunilor desfășurate pe stradă, limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6;

h) în cazul acțiunilor din ușă în ușă, limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;

i) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie materialele de propagandă electorală, înaintea începerii acțiunii

j) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *