Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Inamovibilul Alexandru Simu. Directorul CFR Infrastructură, menținut de Grindeanu, în ciuda dosarului la DNA

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 mai 2023 Etichete: , , ,

Cu toate că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început, în ianuarie 2023, urmărirea penală împotriva sa, Alexandru Simu este menținut în funcția de director al CFR Infrastructură. În luna aprilie 2023, el a primit un nou mandat de patru luni, până în luna august. 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, pe 16 ianuarie, începerea urmăririi penale față de Alexandru Simu și de director general adjunct tehnic al companiei, Petru Ceșa.

Simu este acuzat de anchetatori că, în aprilie 2022, a obținut ilegal funcția de director al Regionalei Timișoara cu ajutorul lui Ceșa.

„În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara”, arată DNA.

Prin aceste decizii, arată DNA, Simu și-ar fi obținut stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea interimatului la șefia CFR Infrastructură.

Grindeanu: Nu a trecut la calitatea de inculpat

Tot în același dosar a trebuit să dea explicații, în calitate de martor, și șeful lui Simu, Sorin Grindeanu. Ministrul transporturilor s-a ferit să dea detalii despre discuția avută cu procurorii, însă într-o emisiune la Antena 3 i-a luat apărarea directorului CFR Infrastructură, lăsând de înțeles că nu intenționează să-l schimbe deocamdată din funcție.

„Este un dosar în lucru la DNA. Această convocare a fost făcută săptămâna trecută. (…) Legat de această audiere e foarte mare știre. Pot să vă spun că am foarte multe companii în coordonare la Ministerul Transporturilor, nu pot să fiu responsabil pentru fiecare angajat. Consiliile de administrație au o responsabilitate pe care le-o dă legea. Cei doi directori au calitatea de suspecți. O să vedem dosarul. Nu au trecut la calitatea de inculpați”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, pe 18 ianuarie.

Coincidență sau nu, Simu și Grindeanu provin din aceeași organizație județeană a PSD – Timiș. Întrebat dacă este prieten cu directorul CFR Infrastructură, ministrul transporturilor a răspuns: „Îl cunosc de mulți ani pentru că a ocupat funcții de conducere în CFR. Este o cunoștință”. 

Simu a adus protestatari cu trenul pentru PSD

Membru PSD din 2014, Alexandru Simu a mai condus Regionala Timișoara în calitate de director, postură din care s-a și făcut cunoscut. În iunie 2018, nota Press One, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Hunedoara de la acea vreme, Mircea Bobora, a suplimentat numărul de trenuri pe ruta Timișoara – București pentru transportarea unor protestatari la celebrul miting al cămășilor albe din Piața Victoriei, organizat de PSD.

Potrivit Press One, care cita surse neoficiale, firmele care aveau contracte cu Regionala CFR Timișoara ar fi fost informate că trebuie să-și trimită angajații la miting, și că aceștia vor primi câte 100 de lei și o cămașă albă. Tot aceleași au spus că la Regională s-au făcut liste cu angajații care merg cu trenul la mitingul de la București, iar pentru întoarcere li s-ar fi cumpărat bilete la vagonul de dormit, în baza beneficiilor oferite de legitimațiile de serviciu.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW