Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Înalta Curte face clarificări: Noțiunea de polițist cuprinde și polițistul local / Agresarea unui polițist local se încadrează la ultraj în formă agravantă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 iunie 2020 Etichete: , ,

Instanța Supremă a lămurit faptul că noțiunea de polițist cuprinde și polițistul local, astfel încât dacă agresiunea e asupra unui polițist local se încadrează la ultraj în formă agravantă, la fel ca în cazul oamenilor legii de la Poliția Națională.

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori în dosarul nr.13613/271/2018 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: dacă noțiunea de polițist prevăzută de art.257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrâns și se referă doar la polițiștii a căror activitate și statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului sau are un sens larg, general, care cuprinde și polițiștii locali a căror activitate și statut sunt reglementate de Legea nr. 155/2010 a Poliției Locale și Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.

Stabilește în interpretarea dispozițiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, noțiunea de polițist are în vedere și persoană care exercită funcția de polițist local în temeiul Legii poliției locale nr. 155/2010.

Obligatorie de la dată publicării în Monitorul Oficial al RomânieiPartea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penală.

Pronunțată în ședința publică astăzi, 22 iunie 2020. După redactarea considerentelor și semnarea deciziei, această se va publică în Monitorul Oficial al RomânieiPartea I,” se arată în minuta Înaltei Curți.

Insulta, calomnia ori amenințarea contra unui polițist, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 4 ani.

De asemenea, lovirea sau orice acte de violență, precum și vătămarea corporală săvârșite împotriva unui polițist, aflat în exercițiul funcțiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercițiul funcțiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 7 ani, iar dacă s-a produs vătămarea corporală gravă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Sursa foto: Facebook / Poliția Locală Sector 1

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *