Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Înalta Curte confirmă suspendarea pedepsei pentru Puiu Popoviciu în dosarul „Ferma Băneasa” după 7 ani: Procesul va fi reluat de la zero

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2023 Etichete: ,

Într-un ultim verdict, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat marți, 20 iunie, decizia Curții de Apel București de a suspenda pedeapsa aplicată omului de afaceri Gabriel Popoviciu în dosarul „Ferma Băneasa”, în urmă cu 7 ani. Această hotărâre vine în urma contestației depuse de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce Curtea de Apel București a acceptat cererea de revizuire formulată de Popoviciu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, 26 mai, suspendarea executării condamnării de 7 ani închisoare primită în 2017 de omul de afaceri Puiu Popoviciu și a dispus reluarea procesului de la zero, după ce omul de afaceri solicitase revizuirea cazului.

Afaceristul Puiu Popoviciu a fusese condamnat pentru pentru fraudă, în legătură cu obținerea ilegală a terenurilor din zona Băneasa, unde se află amplasate complexul IKEA și Ambasada SUA. în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Ferma Băneasa”.

La momentul confirmării deciziei de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriel „Puiu” Popoviciu se află în Londra.

În 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici,  menționând  că „Popoviciu nu ar fi  fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a suferit o negare completă a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO”.

Acuzațiile DNA

Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Procurorii anticorupție spuneau, la acea vreme, că prejudiciul statului este de peste 300 de milioane de lei.

„Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru” transmitea DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii