Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Înalt oficial din Ministerul Energiei: Prețul gazelor va fi la jumătate față de cel de acum

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 septembrie 2021

Niculae Havrileţ, consilier al ministrului energiei, a afirmat joi, 23 septembrie, că pentru iarna 2022 – 2023 prețul gazelor naturale va scădea la jumătate faţă de această iarnă, iar Guvernul nu ia în calcul o plafonare a preţurilor la producători.

„La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh. Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei. Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a spus Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum, citat de Agerpres.

Prețul gazelor a explodat

Unul dintre furnizorii care și-a atras clienții practicând tarife foarte mici, Restart Energy, și-a notificat clienții privind creșterea prețurilor. Dacă în urmă cu două luni Restart a încheiat contracte pentru furnizarea de gaze naturale la prețul de 130 lei/MWh, acum firma a trimis notificări privind majorarea prețului la 220 lei/MWh. Pentru energie electrică, Restart a majorat prețurile de la 280 lei lei/MWh la 557 lei lei/MWh.

Creșteri masive de prețuri au avut și alți furnizori. Dacă în vara anului trecut unii consumatori au încheiat contracte de furnizare pentru un preț chiar sub 35 lei lei/MWh, acum cel mai mic tarif, conform comparatorului de pe site-ul ANRE, este de 165 lei/MWh.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW