Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


În primele nouă luni ale anului, producția industrială a României a înregistrat o scădere de 5,1%

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Datele publicate marți, 14 noiembrie, de către Institutul Național de Statistică (INS) arată că producția industrială a României a înregistrat o scădere atât în serie brută, cât și în serie ajustată, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Conform informațiilor furnizate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, producția industrială (în serie brută) a înregistrat o reducere de 5,1%, comparativ cu primele nouă luni din 2022. Această scădere a fost influențată de declinurile în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,9%), precum și în industria prelucrătoare (-4,6%). În schimb, industria extractivă a înregistrat o creștere de 3,7%.

Totodată, în serie ajustată, producția industrială a înregistrat o reducere de 5%, ca urmare a scăderilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11%), precum și în industria prelucrătoare (-4,3%). În contrast, industria extractivă a înregistrat o creștere de 3,8%.

Conform datelor INS, în luna septembrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună din 2022, producția industrială (exprimată în serie brută) a înregistrat o scădere de 5,1%. Această diminuare a fost determinată de reducerea activităților în sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,7%) și în industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a înregistrat o creștere, respectiv de 5,4%.

Ca serie în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a înregistrat o reducere de 4,2%, influențată de scăderile înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,2%) și în industria prelucrătoare (-2,6%). În același timp, industria extractivă a înregistrat o creștere de 6%.

Comparativ cu luna august 2023, în septembrie a acestui an, producția industrială a crescut cu 13,4%, exprimată în serie brută, datorită performanțelor din industria prelucrătoare (+17,3%) și industria extractivă (+1,2%). În contrast, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au înregistrat o scădere de 6,5%.

În intervalul analizat, producția industrială, ajustată în funcție de factori precum numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, a înregistrat o creștere de 0,7% de la o lună la alta. În această perioadă, industria prelucrătoare a înregistrat o creștere de 2,9%, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, precum și industria extractivă au înregistrat scăderi de 2,6%, respectiv 0,4%.

FOTO: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW