Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


În premieră, România și Republica Moldova au făcut schimb de organe / 3 vieți au fost salvate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 mai 2022

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că a avut loc, în premieră, un transplant cu un organ prelevat din România, salvând viața unei femei. Totodată, și organe din țara vecină au ajuns în România și au contribuit la salvarea a două persoane. 

Potrivit sursei citate, schimbul de organe a fost posibil datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări.

MS din țara vecină a transmis că o femeie în vârstă de 69 de ani din Republica Moldova, aflată în stare gravă la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România.

Ficatul a fost adus în Republica Moldova de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, sâmbătă, 21 mai, de la Institutul Clinic Fundeni. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacienta se simte bine, se mai arată în comunicat.

În același timp, tot pentru prima oară, Republica Moldova a trimis joi, 26 mai, în România, un organ care a fost transplantant la doi pacienți, în baza aceluiași acord.

Este vorba despre rinichii unui bărbat din țara vecină, în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală, care au ajuns la doi bărbați, de 36 și 63 de ani, din țara noastră.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW