Tuesday, January 26, 2021
Jurnalism corect


În ce situații avem voie să nu purtăm mască sanitară de protecție / Reguli pentru a folosi eficient măștile

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Nelu Tătaru a aprobat, miercuri, Ordinul comun dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Prin acest ordin se stabilesc câteva reguli esențiale care vor trebui aplicate pe perioada stării de alertă.

Pe perioada stării de urgență se impune obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu Covid-19.

Conform documentului, “pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei”

Situații în care nu suntem obligați să purtăm mască

În funcție de situație, medicul de medicina muncii al unității sau medicul de medicină școlară, pot decide dacă cineva poate renunța la masca de protecție, dar doar în următoarele situații:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau directorul instituției va fi obligat să găsească  propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de “programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei”.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați.

De asemenea, responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Cum trebuie folosită și schimbată masca de protecție

Masca nu ne protejează complet de epidemie. Pentru a fi eficientă, masca trebuie să fie folosită în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun) înainte de a purta masca.

Este obligatoriu ca masca de protecție să acopere atât gura cât și nasul să fie  schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor.

NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW