Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Impozitul pe câștigurile la bursă va fi redus / Legea, adoptată de Parlament

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Impozitul pe câștigurile înregistrate de români la bursă va fi redus, după ce Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 20 aprilie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru reducerea fiscalității și simplificarea birocrației în cazul investițiilor pe bursă.

Concret, în cazul în care o persoană decide să își vândă titlurile deținute de mai mult de un an, impozitul pe câștig a fost redus de la 10% la 1%. În cazul titlurilor deținute de mai puțin de un an, impozitul va fi de 3%.

De asemenea, în cadrul proiectului  a fost propusă implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare a pierderilor.

Inițiativa legislativă a fost semnată de peste 50 de deputați și senatori PNL, USR, UDMR și PSD.

Sebastian Burduja, deputat PNL, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, susține că, astfel, românii vor putea investi mai ușor și vor câștiga mai mult decât dacă și-ar ține banii la saltea sau în bancă.

„Pentru români, asta înseamnă posiblitatea de a-şi multiplica economiile mult mai uşor. Am făcut un calcul simplu (…)  dacă din 1999 ianuarie până astăzi, un român ar fi pariat pe indicele bursei, care este un pariu sigur, şi ar fi pus în fiecare lună 100 de lei deoparte, în acest indice, ar fi avut undeva la 500.000 – 600.000 de lei în portofoliu, astăzi. Dacă ar fi pus acei bani la bancă, ar fi avut undeva de cinci ori mai puţin. Şi de multe ori, inflaţia este peste rata dobânzii dintr-un depozit bancar”, a spus Burduja la sfârșitul ședinței de plen, citat de News.ro.

Legea a fost adoptată în Camera Deputaților cu 213 voturi „pentru”, 5 „contra” și 46 de abțineri și va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *