Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Implicarea BOR în limitarea efectelor pandemiei: Cărți de rugăciuni, suport moral și sprijin material pentru cei afectați de coronavirus

By Raluca Ionescu-Heroiu , in #NeImplicam Stirile zilei , at 27 martie 2020 Etichete: , , ,

În timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus autoritățile au făcut constant apel la solidaritatea și responsabilitatea oamenilor, iar instituțiile statului iau în fiecare zi măsuri noi pentru combaterea efectelor negative provocate de Covid-19. Biserica Ortodoxă Română participă la lupta împotriva răspândirii acestei boli mai întâi prin „rugăciune și consiliere spirituală, apoi prin ajutoare materiale”.

„De la începutul epidemiei de coronavirus, atât Arhiepiscopia Bucureștilor, cât și majoritatea eparhiilor din Patriarhia Română participă la lupta împotriva răspândirii acestei boli mai întâi prin rugăciune și consiliere spirituală, apoi prin oferirea de spații pentru carantină, hrană celor izolați, sprijin divers pentru spitale în funcție de necesități”, transmite basilica.ro.

Conform agenției media a BOR, de-a lungul timpului, Patriarhia Română a fost alături de instituțiile medicale, colaborând împreună în “consilierea spirituală, campanii de donare de sânge, dar și prin ajutor material concret: donații de aparatură medicală, mobilier”.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, a declarat, pentru mainnews.ro, că joi s-a stabilit oficial un plan de acțiune pentru ajutorarea persoanelor aflate într-o situație critică în această perioadă.

„Vă pot spune că astăzi s-a decis articularea unui plan de acțiune la nivelul fiecărei parohii din țară, în care un comitet de acțiune coordonat de preotul paroh, în colaborare cu autoritățile locale și voluntari din ONG-uri creștine să se implice în identificarea si ajutorarea concretă a persoanelor din parohia respectivă aflate într-o situație critică. Implicarea în zona caritabilă este cel mai firesc gest pe care îl poate face orice creștin (încă sănătos) acum”, a declarat Vasile Bănescu.

Slujbele cu enoriași, suspendate în urma decretării stării de urgență

Prin Ordonanța militară nr.2 din 21 martie 2020, participarea enoriașilor la slujbe a fost interzisă, însă credincioșii pot asculta rugăciunile preoților la TV, radio, pe Facebook sau YouTube.

Platformă online pentru cei care au nevoie de ajutor

Platforma online  ajutacubucurie.ro a fost lansată de Patriarhia Română și de Federația Filantropia și vine în ajutorul persoanelor afectate de această criză.

Mai exact, persoanele aflate în izolare, vârstnicii sau cei care nu pot părăsi domiciliul din diverse motive au la dispoziție un formular pe care, dacă-l completează, vor fi introduși în baza de date a platformei. Odată înregistrate, aceste persoane care au nevoie de suport pe perioada crizei vor fi sunate de niște voluntari care le vor veni în ajutor.

Platforma este destinată și persoanelor care au nevoie de ajutor dar și celor care vor să ofere sprijin în această perioadă.

Biserica împarte cărți de rugăciuni bolnavilor de coronavirus

Patriarhia Română a împărțit 2 500 de cărți cu rugăciuni pacienţilor şi personalului medical din centrele de tratare a coronavirusului din București.

Cartea se numește „Rugăciuni la vreme de boală şi necaz” și este distribuită la Institutul Naţional Matei Balş, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu-Rusescu” – Spitalul Polizu, Spitalul clinic „Victor Babeş”, Maternitatea Bucur și la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Cartea cuprinde: Rugăciune în timp de boală; Rugăciune la necazuri și supărări; Rugăciunea părinților pentru copii; Rugăciunea copiilor pentru părinți; Rugăciune pentru frați și surori; Rugăciune specială pentru încetarea noii epidemii.

Donații făcute de biserică

Mitropolitul Ioan al Banatului a donat Spitalului C.F. Timișoara, unitate medicală aflată în linia a doua în lupta cu Covid-19, două concentratoare de oxigen, aparate folosite pentru pacienții cu probleme respiratorii.

Donație din partea ÎPS Ioan a primit și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș. Mitropolitul Banatului a oferit alimente pentru cantina spitalului, acolo unde zilnic iau masa aproape 500 de pacienți.

Tot în contextul pandemiei, Arhiepiscopia Timişoarei asigură hrană caldă şi produse alimentare pentru familiile aflate în izolare în diferite localităţi din Timiş în contextul epidemiei de coronavirus.

Recent, la Galați și Brăila arhiepiscopia a donat materiale igienico-sanitare pentru spitale și hrană pentru persoanele fără adăpost din centrele sociale. Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna“ din Galați a fost unul din cel care a beneficiat de donații. Activitățile de sprijin vor continua la Galați, Brăila, Tecuci.

Arhiepiscopia Aradului a oferit hrană caldă pentru 120 de persoane vulnerabile și polițiștilor locali. Potrivit basilica.ro, arhiepiscopia s-a angajat să susțină financiar și achiziționarea de materiale de protecție pentru Spitalul Județean de Urgență din Arad.

Ajutor la punctele de frontieră în perioadele aglomerate

În zilele în care punctele de frontieră ale României erau supraaglomerate de românii care se întorceau acasă, maicile de la Centrul Eparhial și de la Mănăstirea Morisena au fost la punctul de frontieră Cenad și au pregătit pentru cei aflați acolo ceai cald, cafea, fructe și alimente de strictă necesitate.

De asemenea, monahiile de la Schitul Tămand au dus în acea perioadă sute de pachete pentru lucrătorii de la Vama Nădlac II.

Campanie de strângere de fonduri pentru un ventilator pentru ATI

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au organizat o campanie de strângere fonduri pentru cumpărarea unui ventilator ATI la Spitalul Județean Baia Mare. Eparhia, prin Sectorul Social – Filantropic și Misionar și Asociația Filantropia Maramureșeană, a făcut apel la parohiile şi mănăstirile aflate sub jurisdicţia acesteia să participe la colectă. Ventilatorul valorează 30.000 euro și va fi utilizat la tratarea pacienţilor bolnavi de coronavirus.

Donație de 20 000 de euro către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui

Episcopia Huşilor a donat suma de 20.000 euro către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui pentru achiziția unui aparat pentru depistarea Covid-19 și a pus la dispoziția Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui o autospeciala medicală care a fost oferită Episcopiei Huşilor de Crucea Roșie Bavareză.

De asemenea, Episcopia Huşilor a venit şi în sprijinul persoanelor care se află în carantină sau izolare la domiciliu, precum şi a vârstnicilor. Până acum, au fost distribuite acestora peste 1500 kilograme alimente.

Hrană pentru cei izolați și 340 de locuri pentru carantină, oferite de Arhiepiscopia Clujului

Cele patru cantine sociale ale Arhiepiscopiei Clujului oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice și bolnave aflate în izolare. De asemenea, arhiepiscopia Clujului pune la dispoziție și 340 de locuri de carantină  pentru carantină.

Sprijin spiritual şi material pentru cei aflați în carantină

Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă sprijin spiritual şi material persoanelor aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci. Prin aceasta, arhiepiscopia oferă consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă personală, dar şi hrană.

Consiliere online și prin telefon pentru persoanele vulnerabile

Arhiepiscopia Iașilor oferă suport duhovnicesc și informațional, dar și ajutor concret pentru persoanele vulnerabile, în contextul crizei provocate de coronavirus. Cei care au nevoie de astfel de ajutor pot suna Tel Verde 0800.672.027, unde 42 de preoți răspund prin rotație 24 din 24 de ore.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

 

 

Comentarii


  • DINTRE OTODOCŞII CARE S-AU ÎMPĂRTĂŞIT CU O SINGURĂ LINGURIŢĂ LA CLUJ-NAPOCA, NU S-A ÎMBOLNĂVIT ŞI NU AMURIT NIMENI. ÎN SCHIMB, PENTICOSTALA DE LA HUEDIN A MURIT DE CORONAVIRUS. OARE DE UNDE A LUAT VIRUSUL?

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW