Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Impactul eșecului Schengen asupra economiei din România. Adrian Negrescu, despre boicotul firmelor austriece: Să nu ne comportăm ca niște cetățeni de mâna a doua

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Eșecul aderării la Spațiul Schengen reprezintă „bomboana pe colivă” și ar putea fi decisiv în ceea ce privește percepția afaceriștilor străini asupra țării noastre, iar Guvernul evită să își asume mesaje „concrete, credibile” pentru a evita situația în care România să fie ocolită de noi investiții, a declarat Adrian Negrescu, pentru Main News. Pe de altă parte, demersul cerut în spațiul public, de a boicota firmele austriece din țară, este „o prostie” care ar îngrijora investitorii străini și care s-ar răsfrânge, în final, asupra cetățenilor români, a indicat analistul economic. 

Adrian Negrescu a citat o analiză a Deloitte, ce arată că pierderile economice suferite de România odată cu eșecul aderării la Schengen se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro pe lună și a subliniat un alt aspect – percepția investitorilor străini asupra țării noastre.

Odată cu anularea vizei Schengen, investitorii străini privesc cu îngrijorare ce se întâmplă în România, în condițiile în care suntem în plin proces de relocare a afacerilor la nivel european. Mulți pleacă din Ucraina, Rusia, China, încearcă să aducă mai aproape producția de consumatori.

E o bomboană pe colivă pentru România în ceea ce privește percepția investitorilor, noi nu am reușit în acești ani să atragem investiții majore, cum au făcut ungurii, cehii, polonezii, chiar și croații, pentru că nu am știut să ne urmărim interesul”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, într-o declarație acordată Main News.

Astfel, analistul economic susține că Guvernul de la București ar fi trebuit să aibă „un scenariu de back-up, să vină cu o campanie la nivel internațional prin care să asigure că în România se fac afaceri sigure, că mediul de business crește, că nu este o economie în care trec migranții ca prin brânză”.

Imediat după votul din Consiliul JAI de joi, unde Austria a fost singura țară care s-a opus aderării României în Spațiul Schengen, în spațiul public au început să apară mai multe mesaje care îndeamnă la boicotul companiilor austriece cu afaceri în țara noastră, însă analistul citat de Main News consideră că este „o mare prostie”.

Să vii să boicotezi investițiile unor oameni de afaceri, indiferent de naționalitatea lor, e o mare prostie, pentru că atrage un val de îngrijorare în rândul celorlalți investitori.  Business-urile austriecilor din România, peste 1.300 de companii cu acționariat austriac, sunt construite și realizate de români, dincolo de banii investiți de austrieci.

Sunt locuri de muncă în România, oameni plătiți din acești bani, pe care riscăm să îi sabotăm din prisma unui iureș naționalist care nu are legătură cu realitatea economică, ci cu o atitudine de tip mioritic manifestată de fiecare dată când ne convine. Am fost trecuți în banca a doua, suntem priviți ca niște cetățeni de mâna a doua, dar să nu ne comportăm ca niște cetățeni de mâna a doua”, a fost concluzia lui Adrian Negrescu.

CITEȘTE ȘI: „Demisia sau scuze”. Cum au abordat liderii de la București eșecul aderării la Schengen / Explicațiile politologului Andrei Țăranu

Sursă foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW