Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ilan Şor a părăsit Israelul, anunţă Interpolul. Oligarhul este condamnat la 15 ani de închisoare în R. Moldova

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Republica Moldova Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023 Etichete:

Oligarhul pro-rus Ilan Şor a părăsit Israelul săptămâna aceasta, a declarat Viorel Tentiu, șeful biroului Interpol din Moldova, relatează Reuters. Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare fiind găsit vinovat în dosarul sustragerii unui miliard de dolari din sistemul bancar. Oligarhul a părăsit Republica Moldova în 2019, și ar fi locuit în Israel, stat a cărui cetățenie o deține. 

„Am primit informații că Shor a părăsit țara în seara zilei de 6 noiembrie. Nu se cunosc identitatea zborului și destinația”, a spus șeful Interpol Moldova.

Se suspecta că Şor a zburat spre Turcia, dar oficialii turci au spus că ultima dată a fost acolo în 2015, notează sursa citată.

O altă posibilă destinaţie ar putea fi Rusia. Presa din Republica Moldova a scris că Ilan Şor ar fi plecat de la Istanbul în Rusia împreună cu miliardarul rus Roman Abramovici. La Moscova ar fi urmat să ajungă şi Igor Dodon, fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova. În capitala Rusiei se aflau deja deputaţii socialişti Adrian Albu şi Bogdan Ţârdea. Albu a anunţat că, în calitate de deputat şi membru al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, participă la o reuniune a Comunităţii Statelor Independente, notează TVR Moldova.

„Rusia este o ţară care cooperează cu Interpol şi, dacă va fi necesar, Moldova va cere secretariatului general al Interpol din Lyon (Franţa) să ia măsuri”, a comentat reprezentantul Interpol, Viorel Ţentiu.

Televiziunea moldoveană Jurnalul TV a raportat anterior că Shor urma să se întâlnească cu membri importanți ai Partidului Socialist din Moldova, dar membrii partidului au negat acest lucru.

Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

În iunie 2022 Șor ar fi cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW