Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


IJ: Procurorul Popescu, cel care a coordonat intervenția în cazul dispariției Alexandrei, judecat disciplinar

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 2 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care a decis să se intre în casa lui Gheorghe Dincă abia la ora 6.00 dimineața, este cercetat disciplinar, conform unei decizii a Inspecției Judiciare.

Inspectorii spun că a existat un cadru legal pentru ca perchezițiile în locuința lui Dincă să aibă loc mai devreme de 6.00 dimineața, însă procurorul Popescu nu s-a folosit de acesta.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Popescu Cristian Ovidiu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Inspectorii de caz au reţinut că procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 600”, transmite IJ printr-un comunicat de presă.

Mai mult, IJ îl mai acuză pe Popescu de faptul că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență și că nu a coordonat bine intervenția din acea noapte.

„S-a constatat că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informaţiile au fost disipate iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei.

Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conţinutul apelurilor la 112”, conform inspectorilor.

Acţiunea disciplinară de pe numele lui Popescu a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM urmează să ia o decizie referitoare la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW