Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


IGSU, despre acțiunile de control din 2019 de la Ferma Dacilor: Stare de temere şi presiunea asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 decembrie 2023

Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Benone Duduc, a prezentat vineri, 29 decembrie, într-o conferință de presă, rezultatele unui control efectuat în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. IGSU a identificat mai multe nereguli, inclusiv implicarea nelegală a fostului adjunct al inspectorului șef de la ISU Prahova în acțiunile de control din 2019 la acea unitate. Duduc a subliniat că Ferma Dacilor necesita autorizație de securitate la incendiu.

Concluziile includ, de asemenea, presiuni asupra inspectorilor și vicierea procesului de autoritate în cadrul controlului.

Oficialul IGSU a precizat că o altă constatare se referă la „impunerea unui stări de temere şi presiunea asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Este un aspect constatat în urma discuţiei purtate cu inspectorii de prevenire”, potrivit News.ro.

Benone Duduc a adăugat că o altă neregulă găsită la ISU Prahova a fost legată de „modificarea discreţionară a planurilor individuale de control pentru inspectorii de prevenire”.

„Aceste planuri au fost modificate în scopul care să corespundă unui eventual control ierarhic cu activităţile efectiv desfăşurate şi cu documentele de control care se regăsesc la nivelul unităţii, iar aici putem vorbi şi de un fals în documente”, a mai spus adjunctul inspectorului general al IGSU.

Benone Duduc a mai declarat că organizarea controlului la Ferma Dacilor a fost realizată prin încălcarea documentelor de planificare şi neasigurarea pregătirii acestei verificări.

„În fapt, prim-adjunctul inspectorului şef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv şi a dispus participarea acestuia la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor fără a asigura pregătirea controlului”, a transmis Benone Duduc.

El a explicat că înainte de a realiza o asemenea verificare un inspector trebuie să se documenteze, dacă a fost emisă o autorizaţie de securitate la incendiu, dacă funcţionează fără această autorizaţie, ce sancţiuni au mai fost date, care au fost constatările anterioare şi planul de măsuri luat, dar aceste lucruri nu au putut fi realizate.

Benone Duduc a mai afirmat că prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Prahova a fost cel care a stabilit sancţiunile în cazul Ferma Dacilor, anume doar avertismente.

„Obiectivul în cauză necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi trebuie echipat de sisteme de detecţie şi semnalizare”, a mai explicat oficialul din IGSU.

Context

Pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, județul Prahova, a luat foc marți, 26 decembrie, iar în incendiu și-au pierdut viața cel puțin 7 persoane. Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu și nici autorizație de construire.

Cabana a fost vizată de un control al ISU Prahova în 2019, când, deși s-au constatat nereguli, patronii s-au ales doar cu un avertisment.

Secția militară a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a clasat în martie 2023 un dosar deschis pe numele unor angajați ISU Prahova, acuzați de luare de mită în urma unor controale.

Potrivit Gândul, dosarul își avea originea în presupusa oferire de foloase necuvenite unor inspectori ai ISU Prahova, sub forma unei mese de protocol gratuite la Ferma Dacilor.

Ulterior, procurorii militari au stabilit că aceste fapte nu există și au clasat dosarul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW