Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


IGSU, apel către cetățeni: Respectați măsurile de prevenire specifice sezonului rece/ În perioada octombrie-noiembrie, 26 de persoane au murit în incendii

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 20 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că începutul sezonului rece a marcat o creștere semnificativă a numărului de victime în incendii la locuințe și gospodării ale cetățenilor, în ciuda faptului că temperaturile au fost ridicate, comparativ cu media normală pentru această perioadă.

În perioada 1 octombrie-15 noiembrie, la nivel național au fost înregistrate 500 astfel de incendii, în urma cărora 26 de persoane au decedat și alte 57 de persoane au fost rănite.

IGSU, apel la cetățeni

Una dintre cauzele principale ale acestor evenimente este legată de faptul că oamenii nu cunosc regulile de prevenire a incendiilor și astfel, în fiecare an se ajunge la incendierea a peste 6.500 de locuințe. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel la cetățeni în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire specifice sezonului rece.

„Exploatarea sistemelor și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice, precum și lăsarea acestora în funcțiune fără supraveghere, generează anual peste 800 de incendii la locuințe, cu victime omenești. Un astfel de eveniment a avut loc în data de 03.10.2019, în localitatea Salcia, județul Teleorman, unde o locuință a fost mistuită de flăcări, iar o persoană cu vârsta de 73 de ani și-a pierdut viața, în urma arsurilor suferite.

De asemenea, exploatarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic față de materialele combustibile prin care acestea trec (pereți, planșee) generează în sezonul rece numeroase incendii la locuințe, care se înregistrează cu victime și uneori decese. Două astfel de evenimente au avut loc în data de 13.10.2019 în localitatea Miersig, județul Bihor, respectiv în data de 18.10.2019, în localitatea Gioseni, județul Bacău, unde două locuințe au fost mistuite de flăcări, iar două persoane cu vârste de 73 și 86 de ani au decedat ca urmare a arsurilor suferite”, se arată în comunicatul IGSU.

Încă o cauză care duce la situații de urgență cu urmări grave în perioada sezonului rece îl reprezintă exploatarea cu defecțiuni sau improvizații a instalațiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloace de încălzire de tipul reșouri, radiatoare, aeroterme.

„ Aceste cauze au generat incendii la două locuințe din localitățile Rostov, județul Neamț (17.10.2019) și Râca din județul Argeș (31.10.2019) în urma cărora două persoane cu vârste de 55 și 86 de ani au decedat ca urmare a intoxicării cu fum, respectiv a arsurilor suferite.

O altă cauză generatoare de situații de urgență cu urmări grave, care se manifestă în perioada sezonului rece, este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz. Exemplificăm în acest sens, explozia unei butelii de aragaz produsă în data de 14.11.2019, într-un bloc de locuințe din municipiul Tulcea, în urma căruia au rezultat 4 victime. În urma exploziei au fost afectate 33 de garsoniere”, conform sursei citate.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW