IGPR: Structurile de poliție rutieră au în dotare 184 de aparate drug test / Capitala dispune de 8 astfel de aparate
La nivel național, structurile de poliție rutieră au în dotare 184 de aparate pentru depistarea consumului de substanțe psihoactive, acestea fiind repartizate tuturor inspectoratelor județene de poliție, precum și Brigăzii Autostrăzi, a transmis vineri, 25 august, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), într-un răspuns remis Main News.
Dintre acestea, au fost repartizate structurilor de poliție rutieră din Constanța 12 aparate, București – 8 aparate, Brașov – 4 aparate, Prahova – 4 aparate, Argeș – 3 aparate.
Cu toate acestea, reprezentanții poliției încă nu au detaliat de ce la nivelul IPJ Constanța, în seara accidentului provocat de Vlad Pascu, tânărul care s-a urcat drogat la volan și a curmat două vieți, singurul aparat drug test alocat Poliției Mangalia nu era disponibil.
Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatul Polițiștilor (Sidepol), reclamă, într-o declarație acordată Main News, că cel mai apropiat aparat drug test se afla la sediul Poliției Mangalia, închis într-un dulap, în biroul unui ofițer de la serviciul rutier, cel instruit să îl folosească, care nu era de serviciu.
Poliția vrea să cumpere 400 de aparate drug test, dar are bani doar pentru 244
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat joi, 24 august, într-o conferință de presă, că IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere a ofertelor stabilit pentru data de 31 august.
„IGPR are în derulare o procedură de achiziţie pentru 400 de aparate de depistare a prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, cu termen de depunere ofertelor stabilit pentru data de 31 august 2023, fondurile financiare ale acestor achiziţii fiind asigurate pentru 244 de sisteme din proiecte cu finanţare externă, urmând ca pentru diferenţa de 156 să fie identificate sau alocate sume necesare pentru a achiziţiona aceste aparate în valabilitatea acordului cadru”, a spus Drăgan.
Vlad Pascu nu a fost testat pentru consumul de droguri
Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a provocat accidentul din 2 Mai, soldat cu două morți, fusese oprit de două ori de polițiști înainte de accident, dar aceștia nu l-au testat cu aparatul drug test, deși au găsit droguri în mașina sa, pentru că nu ar fi prezentat semne specifice consumului de substanțe psihoactive potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Constantin Glugă.
„La data de 19 august 2023, în jurul orelor 00:40 (…) un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe Drumul Național 39, din direcția Vama Veche către localitatea 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere (…) În jurul orelor 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat (…) circulând pe Drumul Național 39 din localitatea Vama Veche. Cu această ocazie a fost legitimat (…), iar în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală tip joint, și o folie marcată, cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru a se continua cercetările.
Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea zero.
Din datele transmise de către lucrătorii de poliție care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive”, a precizat șeful IPJ.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii