Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


IGPR: Apelurile abuzive la 112 vor fi sancționate mai aspru/ Amenzile sunt de 10 ori mai mari

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Apelurile abuzive la 112 vor fi sancționate mai aspru, începând de joi, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române. Amenzile vor porni de la 500 și pot ajunge până la 5.000 de lei.

„Începând de astăzi, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu  amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei”, a transmis IGPR.

Potrivit legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție, (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

„Sanțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice”, potrivit sursei citate.

Potrivit Poliției Române, exemple de situații de urgență sunt: Accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Pe de altă parte, nu reprezintă o urgență următoarele cazuri: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

Cazul Caracal

Decizia vine în urma tragediei de la Caracal. Alexandra Măceșanu, adolescenta în vârstă de 15 ani, a fost răpită de Gheorghe Dincă, un bărbat în vârstă de 57 de ani, atunci când a luat-o la ocazie. Fata a reușit să sune de trei ori la 112 cerând ajutor, însă, a fost tratată superficial de către operatorul 112, dar și de polițistul care a preluat apelul. Dincă a mărturisit că ar fi omorât-o pe tânără, apoi i-ar fi ars trupul într-un butoi din curtea casei. Cazul Caracal este departe de a fi încheiat.

În urma acestei întâmplări, oamenii au sunat la 112 din diferite, motive, niciunul fiind vreo urgență: din răzbunare, din curiozitate sau pur și simplu dorind să se amuze. Mai mult, o tânără din Caracal a sunat spunând că este Alexandra Măceșanu.

„ATENȚIE! Un apel fals poate împiedica sau întarzia salvatorii să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut poate face diferența între viață si moarte!”, a mai transmis IGPR.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *