Igor Dodon, trimis în judecată în dosarul „Kuliok”
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost trimis în judecată joi, 6 octombrie, într-un dosar penal în care este acuzat că ar fi acceptat mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat la acea vreme.
Dodon este acuzat de procurori, pe baza înregistrărilor publicate de televiziunile lui Plahotniuc, că ar fi acceptat să primească între 600.000 și 1.000.000 de dolari de la fostul lider PDM între 600.000 și 1.000.000 de dolari pentru formarea unui guvern de coaliție și pentru a-l ajuta pe acesta să scape de dosarele penale care se aflau în instrumentare în Federația Rusă.
„(…) a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600.000 până la 1.000.000 dolari. Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic Partidul Democrat din Moldova (PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic PDM și partidul politic PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, au transmis procurorii.
Dodon, învinuit într-un alt dosar
În prezent aflat în arest la domiciliu, Dodon este pus sub învinuire și într-un alt dosar penal. Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat de procurori că, în perioada 2008 – 2009, în calitate de viceprim-ministru și ministru al economiei, ar fi semnat ilegal avizul în baza căruia directorul general al „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania din Ungaria, în condițiile în care „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.
Ca urmare a încheierii acestui contract, arătă procurorii, bugetul companiei de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 12 milioane dolari, sumă care ulterior ar fi fost transferată în conturile unor companii offshore.