Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Igor Dodon pretinde că Republica Moldova n-ar trebui să se înarmeze: Pentru ce? Pentru ca tinerii să moară, urmând interesele UE și ale NATO? 

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 4 mai 2022

În contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o amenințare puternică din partea Federației Ruse, fostul președinte Igor Dodon, unul dintre clienții lui Vladimir Putin cât timp s-a aflat în funcție, pretinde că statul nu ar trebui să își dezvolte capabilitățile de apărare, invocând așa-zisa neutralitate.

Cu toate că nu mai ocupă nicio funcție importantă după eșecul înregistrat în alegerile prezidențiale, fostul președinte Igor Dodon continuă să susțină pozițiile Moscovei, comportându-se ca un veritabil agent de influență.

„În situația când Moldova are nevoie mai mult ca oricând de suport pentru a susține populația, oamenii de afaceri, pe toți cei care suferă de crizele economice, energetice și sociale, care s-au abătut asupra țării, europenii ne propun armament. Birocrații europeni ne propun să ne înarmeze. Pentru ce? Pentru ca tinerii noștri să moară pe câmpul de luptă, urmând interesele Uniunii Europene și ale NATO? Mulțumim pentru ‘ajutor’ și pentru ‘sfaturi prețioase’, partenerilor de la Vest. Moldova are nevoie azi de mijloace financiare pentru investiții în economie, drumuri, infrastructura socială, medicină și educație, nu de arme, de la care să fie omorâți puținii tineri care ne-au mai rămas în țară. Moldova este o țara neutră, vrea pace, nu geopolitică de război”, a scris Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

UE promite echipamente militare pentru Republica Moldova

Prezent miercuri la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare, cât și sprijin pentru combaterea atacurilor cibernetice și dezinformării.

„Vom ajuta R. Moldova să-și consolideze reziliența și să facă față efectelor crizei agresiunii militare ruse din Ucraina. Anul trecut am anunțat o susținere de șapte milioane euro pentru echipamente, în acest an planificăm să majorăm susținerea pentru R. Moldova, oferind forțelor armate echipamente suplimentare, vom consolida coeziunea socială și împotriva atacurilor cibernetice”, a declarat oficialul european, citat de Agora.md.

La scurt timp după declarația oficialului european, Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova a precizat că asistența militară din partea Uniunii Europene nu vizează armament letal.

„Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de șapte milioane de euro. Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice”, se arată în comunicatul instituției.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW