Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Igor Dodon, despre situația fugarului Cristian Rizea: Această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România și făceți ce vreți cu dânsul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunțat că îi va retrage cetățenia lui Cristian Rizea, după ce, în presă, au apărut informații conform cărora fostul deputat PSD s-ar ascunde la Chișinău, după ce a fost condamnat penal în România.

Igor Dodon susține că ar fi văzut în presă informațiile potrivit cărora Cristian Rizea s-ar ascunde în Chișinău, deși e condamnat penal în România, potrivit gândul.ro.

Eu am văzut în presă acest subiect și am rugat colegii să-mi facă și o notă informativă. Cetățeanul României, Rizea Cristian Luigi, a depus actele pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova pe data de 14 noiembrie 2017. Aici aduce niște argumente, că are rude în Congaz. Agenția de servicii publice, în rezultatul examinării, a avizat recunoașterea domnului Rizea și i-a dat pașaportul în 28 decembrie 2017”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova a precizat că fostul deputat PSD ar fi încălcat legea, în momentul în care și-a depus actele pentru cetățenie în Moldova, declarând că nu este urmărit penal. Acesta a adăugat că Rizea ar fi avut legături cu fosta conducere a Republicii.

În momentul în care această persoană a depus actele, a semnat, prin semnătură, că cunoaște prevederile articolului 20 din legea cetățeniei Republicii Moldova. Acest articol presupune că, în cazul dobândirii sau redobândirii cetățeniei, dacă a declarat că nu a comis fapte care cad sub incidența articolului menționat și pe urmă se demonstrează că el a indus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate! Dacă luăm toată statistica că la momentul la care a depus actele deja era condamnat în România, pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, asta ce înseamnă, ca să fie foarte clar? Acest cetățean a depus actele în Moldova asumându-și angajamentele că nu încalcă legea, dar de fapt a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh, care era la putere în Republica Moldova. Eu, în calitate de președinte, acum prima dată am aflat”, a adăugat Igor Dodon.

Igor Dodon a anunțat că, dacă se dovedește faptul că fostul deputat PSD a obținut ilegal cetățenia, Președintele Republicii Moldova îi va anula actul, urmând ca Rizea să fie extrădat în România.

„Și dacă a profitat de protecția fostului regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România și făceți ce vreți cu dânsul. Asta este poziția mea fermă și în calitate de președinte și după alegeri, voi face tot posibilul ca să mergem pe această procedură”, a încheiat Igor Dodon.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW