Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare în numele unei persoane, fără acordul acesteia, este infracțiune

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 ianuarie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informații, fotografii și imagini video, este infracțiune, relatează Agerpres.

Curtea de Apel Brașov a sesizat Instanța Supremă cu privire la dezlegarea unei probleme de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce acesta a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți.

Bărbatul a postat, în numele fostei iubite, fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta.

Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, este sesizarea Curții de Apel Brașov.

Astfel, ÎCCJ a decis că, în acest caz, deschiderea și utilizarea unui cont pe o rețea de socializare în numele unei persoane, fără acordul acesteia, reprezintă o infracțiune.

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, a motivat Instanța Supremă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *