Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


ÎCCJ a respins cererea procurorului general de redeschidere a urmăririi penale pentru Petre Roman, în dosarul Revoluției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins solicitarea procurorului general interimar Bogdan Licu pentru redeschiderea dosarului Revoluției îi ceea ce îi privește pe fostul premier Petre Roman și pe fostul redactor-șef al TVR, Teodor Brateș.

Pe 21 octombrie, procurorii din cadrul Parchetului General au cerut redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș, în dosarul Revoluției, ambii fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

În urma deciziei Parchetului General, Petre Roman a declarat că se bazează pe „un fals grosolan”, și anume că nu deținea nicio funcție oficială între 22 și 25 decembrie 1989.

”Conţine un element de absurd, de absurd total, vorbeşte despre Petre Roman, prim-ministru la data acelor evenimente. Eu nu am devenit prim-ministru decât pe 27 decembrie, între 22 şi 25 decembrie nu eram, nu aveam nicio funcţie specială, deci se bazează, deja, pe un fals, un fals grosolan. Şi în afară de asta, am mai intervenit în timp cu toate precizările care au condus la scoaterea mea din cauză, pe baza unui rechizitoriu foarte mare care s-a făcut pe dosarul acesta şi care, evident, m-a scos din cauză şi m-a scos din cauză pe bună dreptate, fiindcă în mod cert nu am avut nicio legătură cu ceea ce presupune sau se documentează că ar fi fost o încercare de a acapara puterea militară, nu am avut niciun fel de legături. Prin urmare sunt, pur şi simplu, întâi revoltat de absurdul acestei cereri şi, în al doilea rând, sunt revoltat de faptul că toate argumentele pe care le-am prezentat foarte clar şi care au condus la clasarea dosarului meu acum sunt, politic vorbind, nu pot să spun altceva decât politic vorbind, sunt repuse pe masă”, a spus Roman, într-o declarație pentru Agerpres.ro.

Procurorii au dispus clasările din dosarul Revoluției în luna aprilie

Procurorii au dispus, în luna aprilie 2019, clasările din dosarul Revoluției, aceștia motivând că decizia vine după ce fie a survenit decesul părților, fie nu au fost probe concludente privind implicarea acestora în săvârșirea infracțiunilor contra umanității.

În cazul lui Petre Roman, Teodor Brateș și Ioan Toma, fost ministru al Tineretului, s-a dispus clasarea deoarece „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 din Cp”.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW