ÎCCJ a respins cererea lui Cătălin Cherecheș ca judecarea contestaţiei în anulare împotriva deciziei de condamnare să fie strămutată de la Curtea de Apel Cluj
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins marți, 26 martie, ca nefondată, cererea de strămutare, înaintată de Cătălin Cherecheș, care dorea să mute procesul în care contestă condamnarea la cinci ani de închisoare la o altă curte de apel din România. În prezent, această cerere se judecă la Curtea de Apel Cluj, aceeași instanță care a decis condamnarea lui definitivă în noiembrie.
Cherecheş a introdus pe rolul Curţii de Apel Cluj o contestaţie în anulare (cale extraordinară de atac) împotriva deciziei de condamnare, însă el a solicitat marţi la ÎCCJ strămutarea acestui proces.
„Doamnă președinte, sunt condamnat definitiv și nu există grabă în soluționarea cauzei și vă rog cu tot respectul să beneficiez de judecata unei alte instanțe care să fie compatibilă. Am toată încrederea că îmi veți da șansa”, a afirmat Cherecheș marți în fața instanței supreme, potrivit Digi24.
Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, extrădat din Germania pentru a fi încarcerat în țară timp de cinci ani pentru luare de mită, a ajuns miercuri, 20 martie, la Penitenciarul Rahova.
Primarul fugar a fost prins de autoritățile germane în orașul Augsburg, în seara zilei de marți, 28 noiembrie.
Condamnat definitiv vineri la cinci ani de închisoare și dat în urmărire, edilul a ieșit din țara vineri la ora 7:49, înainte de pronunțarea sentinței, sub identitatea unei rude.
Potrivit surselor Main News, polițiștii germani l-au prins pe Cherecheș într-o gară, alături de mătușa lui, de unde ar fi vrut să ia un taxi. Oamenii legii i-au interceptat pe cei doi încă de când erau într-o mașină care gonea spre gară cu 200 de km/h. Edilul ar fi vrut să fugă din Germania.
Cătălin Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de luare de mită.
El a fost acuzat de procurori că a primit de la o persoană din conducerea FC Baia Mare, în anul 2014, suma de 70.000 lei, sub formă de mită, pentru susținerea financiară a clubului de fotbal cu 1.000.000 lei/1.200.000 lei, fonduri ale administrației locale.
Doi ani mai târziu, spun procurorii, Cherecheș ar fi cerut nu mai puțin de 400.000 lei aceleași persoane pentru acordarea unei sponsorizări similare către clubul de fotbal. Atunci au intrat pe fir și procurorii, care l-au prins în flagrant pe Cherecheș în timp ce încasa 30.000 lei.
Edilul a fost trimis în judecată în anul 2016, iar în anul 2022 a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare.
Foto: Inquam Photos / Paul Ursachi
Comentarii