Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Haos în Brazilia. Suporterii lui Bolsonaro au pătruns în sediile Congresului, Curții Supreme şi în Palatul Prezidenţial

By news.ro , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Suporterii fostului preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, au trecut, duminică, de bariere de securitate amplasate de forţele de securitate şi au pătruns clădiri cheie pentru fiecare dintre cele trei filiere ale guvernării, inclusiv clădirea Congresului, Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial Planalto, potrivit imaginilor difuzate de mass-media braziliene, relatează CNN.

Imaginile difuzate duminică arată mulţimile urcând o rampă care duce la clădire.

Sute de persoane au fost arestate

Cel puţin 400 de oameni au fost arestaţi, a anunţat guvernatorul Ibaneis Rocha, potrivit cnn.com. Acesta din urmă a fost suspendat din funcție pentru 90 zile de Curtea Supremă din cauza lacunelor de securitate ale clădirilor guvernamentale.

Președintele a anunțat că își va relua activitatea

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat că-şi va relua activitatea începând de luni în biroul său din Brasilia – luat cu asalt duminică, la fel ca Congresul şi Curtea Supremă, de către sute de susţinători ai predecesorului său de extremă dreapta Jair Bolsonaro, relatează AFP.

„Puciştii care au promovat distrugerea proprietăţilor publice la Brasilia sunt pe cale să fie identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine (luni), ne vom relua munca la Palatul Planalto. Democraţie întotdeauna”, a scris pe Twitter şeful de stat de stânga, care a înspectat clădirile vandalizate după ce a revenit la Brasilia duminică seara târziu.

Biden a condamnat incidentele

Preşedintele SUA, Joe Biden, a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale cheie din Brazilia reprezintă un atac asupra democraţiei şi asupra transferului paşnic al puterii.

„Condamn atacul asupra democraţiei şi asupra transferului paşnic al puterii în Brazilia. Instituţiile democratice din Brazilia au sprijinul nostru deplin şi voinţa poporului brazilian nu trebuie să fie subminată. Aştept cu nerăbdare să continui să colaborez cu Lula”, a notat Biden pe Twitter.

Pătrunderea în clădirea Congresului vine la aproximativ o săptămână de la învestirea preşedintelui President Luiz Inacio Lula da Silva, a cărui revenire la putere după o pauză de 12 ani are loc după ce l-a învins pe Bolsonaro în alegeri, în 30 octombrie.

Anterior, administraţia lui Bolsonaro a afirmat că va coopera pentru tranziţia de la putere, dar liderul de extremă dreapta nu şi-a recunoscut explicit înfrângerea în alegeri şi a plecat din ţară în Statele Unite înainte de învestirea lui Lula.

Suporterii lui Bolsonaro – care a părăsit Brazilia şi se află în prezent în Statele Unite – campaseră în capitală de atunci. Ministrul de Justiţie, Flavio Dino, a autorizat Forţele Armate să amplaseze bariere şi să facă de pază la clădirea Congresului, sâmbătă, din cauza prezenţei continue a suporterilor lui Bolsonaro.

Preşedintele Lula nu se afla în palat şi niciuna dintre camerele Congresului nu era în sesiune, dar o echipă constituită pentru preşedintele nou ales lucra în palat la momentul pătrunderii protestatarilor, a relatat CNN Brasil. Oficialii de la Palatul Planalto aşteaptă să fie evacuaţi din clădire de Forţele Aeriene, potrivit CNN Brasil.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW