Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Hamas dă semne că ar lua în considerare un armistițiu în Fâşia Gaza, în urma unor propuneri de la Paris

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 februarie 2024 Etichete: , ,

Hamas, organizația islamistă palestiniană, a oferit o „primă confirmare pozitivă” referitoare la o propunere de armistițiu în Fâșia Gaza și la eliberarea unor prizonieri deținuți în această regiune palestiniană, conform declarațiilor făcute joi de Majed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, potrivit agenției de presă AFP.

În prezent se analizează un nou acord pentru un armistițiu și un schimb de prizonieri între israelieni și palestinieni. Acest acord se bazează pe o propunere discutată într-o întâlnire recentă din Franța, la care au participat reprezentanți din Statele Unite, Israel, Qatar și Egipt.

”Reuniunea de la Paris a permis o consolidare a propunerilor (…). Această propunere a fost aprobată de către partea israeliană şi avem acum o pimă confirmare pozitivă din partea Hamas”, anunţă Majed al-Ansari.

”Drumul de parcurs este încă foarte dificil. Suntem optimişti, pentru că cele două părţi au acceptat premisele care să conducă la o viitoare pauză. Sperăm ca în viitoarele săptămâni să fim în măsură să anunţăm veşti bune în acest subiect”, a adăugat el.

Pe data de 7 octombrie, în sudul Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost capturate, din care aproape 100 au fost eliberate la sfârșitul lunii noiembrie, în urma unui armistițiu de o săptămână.

Conform declarațiilor oficialilor israelieni, 132 de ostatici sunt încă deținuți în Fâșia Gaza, dintre care se crede că 27 ar fi decedați.

Recent, Hamas a propus un plan în trei etape, care include o „întrerupere” a conflictelor pentru o perioadă de șase săptămâni, cu posibilitatea de prelungire.

În această etapă a acordului, Israelul ar urma să elibereze între 200 și 300 de prizonieri palestinieni care nu sunt deținuți în condiții de maximă securitate. Acest lucru ar fi în schimbul eliberării a 35-40 de ostatici din Fâșia Gaza, conform unei surse din Hamas implicată în negocierile mediate de Egipt și Qatar.

Se preconizează ca între 200 și 300 de camioane încărcate cu ajutor umanitar să poată intra zilnic în Fâșia Gaza.

Conflictul din Fâșia Gaza a început pe 7 octombrie, când luptători Hamas au pătruns din enclavă și au lansat atacuri fără precedent în sudul Israelului, rezultând în moartea a 1.163 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț recent realizat de AFP, bazat pe date oficiale israeliene.

În răspuns la atacurile menționate, Israelul a promis să „anihileze” organizația Hamas, care conduce Fâșia Gaza din 2007, și a demarat o operațiune militară ce a dus la peste 27.000 de decese, majoritatea fiind civili, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății controlat de Hamas.

 

Comentarii