Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul vrea să elimine treptat facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 iunie 2023 Etichete: , , ,

Facilitățile fiscale din IT, construcții și agricultură vor începe să fie eliminate treptat, în două etape, la 1 septembrie și 1 ianuarie, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.ro.

Angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce cei din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private. În paralel, în construcții trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Toate acestea ar aduce anual pierderi la bugetul de stat în valoare de 74 miliarde lei, susține premierul Marcel Ciolacu, care spune că și-ar dori renunțarea la o parte dintre ele, așa cum România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență, asta deși PSD a fost partidul care le-a introdus.

„PNRR prevede să începem să scoatem din excepții. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie. Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 miliarde. Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul acestei săptămâni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii