Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


UPDATE Starea de alertă, prelungită pentru 30 de zile. Unele restricții vor fi ridicate / Raed Arafat: Situația pandemiei de coronavirus e spre îmbunătățire

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 mai 2021

UPDATE Starea de alertă de pe teritoriul României a fost prelungită cu alte 30 de zile, începând cu 13 mai, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

Principalele măsuri adoptate de Guvern:

1. A fost eliminată restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni.

2. Permiterea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, între orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan.

Raed Arafat a precizat că va fi luată în calcul participarea spectatorilor la anumite competiții sportive, în baza propunerilor Ministerului Tineretului și Sporturilor, avizate de Ministerul Sănătății.

Participarea permisă pentru persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. În timpul şedinţei s-a mai adăugat şi testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui certificat, emis de cineva autorizat. Condiţiile se stabiliesc prin ordin comun MTS – MS”, susține Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că ar putea fi organizate și alte evenimente test sau pilot, cu participarea publicului la o capacitate de peste 50%.

Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a adăugat șeful DSU.

Raed Arafat susține că autoritățile nu vor mai prelungi starea de alertă în momentul în care situația pandemiei de coronavirus va fi stabilizată.

Analiza la CNCCI(n.r. Centrul de Conducere și Coordonare a Intervenției) recunoaşte că situaţia e spre îmbunătăţire, dar să vedem cum merge situaţia luna asta, dacă rămâne stabilă sau creşte numărul cazurilor. Starea de alertă ne permite luare unor măsură care sunt însă necesare. Dacă se stabilizează situaţia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes să menţină România în starea de alertă nicio zi în plus (…) Depinde cum evoluăm. Nu am zis clar după o lună sau două. Declararea stării de alertă depinde să ajungem la stabilitate şi nu mai avem nevoie de ea”, a declarat Raed Arafat.

Știrea inițială

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, luni, că executivul va prelungi cu încă 30 de zile starea de alertă.

Oficialul a precizat că vor fi ridicate restricțiile aplicate hotelierilor din stațiunile montane prin care gradul de ocupare al unităților nu putea depăși 70% din întreaga capacitate.

„Prelungim starea de alertă. Sunt unele măsuri care nu îşi mai au sensul. De exemplu, în ceea ce priveşte staţiunile montane cu schiul, vom scoate acele restricţii pentru schi, de exemplu. Aveam nişte restricţii pe care le-am introdus acum două luni, acelea nu vor mai exista că nu au sens în acest moment”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI: Florin Cîțu insistă cu obiectivul de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, în pofida ritmului slab al campaniei

Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW