Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Guvernul va achiziționa 99 de trenuri electrice noi. În ce stadiu sunt licitațiile

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru achiziția a 99 de rame electrice noi – 62 regionale și 37 inter-regionale – finanțarea proiectului fiind asigurată din fonduri europene și de la bugetul de stat. Cu toate acestea, doar licitația pentru ramele de lung parcurs se află în stadiu avansat, cealaltă procedură urmând să fie reluată de la zero.

Înființa în anul 2017 cu obiectivul expres de a achiziționa noi trenuri pentru CFR, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat două licitații în acest sens, însă până în prezent nu a reușit să încheie niciun contract.

Contractul pentru ramele de lung parcurs, aproape de semnare

La începutul lunii noiembrie, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a desemnat compania franceză Alstom câştigătoarea licitației pentru achiziția de trenuri electrice inter-regionale. Procedura prevede achiziția a 20 de trenuri, cu posibilitatea dublării cantității, iar Ministerul Transporturilor, prin ARF, a solicitat suplimentarea cu alte 17 trenuri. Cu alte cuvinte, vor fi achiziționate 37 de trenuri noi.

Valoarea ofertei Alstom pentru 20 de rame, dată publicității de ARF, este de 1,3 miliarde lei fără TVA, ceea ce înseamnă un preț de circa 65 milioane lei fără TVA pentru un tren. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat.

Trenurile electrice au o capacitate de transport de peste 300 persoane/tren, la o viteză maximă de circulație de 160 km/h. Pentru asigurarea calității vehiculelor, trenurile sunt cumpărate cu servicii de reparații incluse, pe minimum 15 ani.

Noile trenuri ale României urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:
București Nord – Constanța
București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
București Nord – Brașov – Cluj
Brașov – Deda – Cluj
București Nord – Brașov
București Nord – Iași
București Nord – Suceava
București Nord – Galați
București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
Cluj – Timișoara
Cluj – Suceava – Iași

Licitația pentru ramele regionale, anulată de ARF

În schimb, achiziția ramelor regionale bate pasul pe loc. După ce timp de 2 ani a fost blocată în contestații și reevaluări, întreaga procedură a fost anulată, motivul de facto al acestei decizii fiind legat de dorința autorităților române de a nu atribui contractul unei firmei chineze CRRC. Teoretic, în perioada imediat următoare ARF ar trebui să lanseze o nouă licitație, procedură la care chinezii nu vor mai putea participa din cauza celebrei OUG 25 din 2021 prin care firmele provenite din această țară pot fi excluse, astfel fiind deschisă calea pentru un alt mare producător. Conform indicatorilor tehnico-economici, Guvernul va aloca 2,17 miliarde lei TVA inclus pentru achiziția a 62 de rame regionale.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW