Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Guvernul României vrea să completeze stocul de iod, insuficient în prezent

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 7 martie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică, la Digi 24, despre pastilele de iod, că în momentul de faţă există un numit număr de pastile, care este insuficient, astfel că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul. Premierul a mai arătat că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară. Despre pericolul nuclear, prim-ministrul a spus că poate spune cu tărie că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcat accidental nu trebuie să se ajungă.

”Am învăţat că aceste capabilităţi au fost construite nu pentru a fi folosite ci să joace rol de descurajare. În momentul de faţă putem considera demersul ca o retorică de descurajare specifică situaţiei de război în care se găsesc”, a spus premierul, despre declaraţiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Premierul a completat: ”Vă spun cu toată tăria mea că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcat accidental nu trebuie să se ajungă. În situaţia în care doar a rostit-o, datoria noastră este să luăm măsuri de precauţie şi să fim în măsură să protejăm populaţia”.

Premierul a mai afirmat că, în momentul în care a existat inclusiv posibilitatea unui accident la centralele nucleare din Ucraina, a fost permanent în contact cu instituţia care se ocupă de controlul activităţilor nucleare şi cu agenţia internaţională pentru energie atomică.

”Se verifică permanent nivelul de radiaţii, nu există depăşiri ale nivelului de radiaţii. Guvernul este în măsură să ia decizile care se pretează în această situaţie, de precauţie, să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a spus premierul.

Despre pastilele de iod pe care statul ar trebui să le aibă în cazul unui pericol de radiaţii, prim-ministrul a afirmat că în prezent există un stoc care nu e suficient.

”Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod. El este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a afirmat Nicolae Ciucă.
El a precizat că România trebuie să aducă în ţară substanţa activă, după care „imediat se poate trece a producţie”.
Întrebat fiind când ar urma să fie primită materia primă, Ciucă a adăugat că nu poate preciza când vor primi producătorii români de medicamente substanţa activă, un răspuns în acest sens urmând a fi primit de la furnizori.

Sursă foto: The Conversation

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW