Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Guvernul României și cel al Bulgariei au agreat construirea unui nou pod Giurgiu – Ruse 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2022

La aproape 70 ani de la inaugurarea „Podului Prieteniei”, care leagă România și Bulgaria, guvernele celor două state au încheiat vineri, 29 aprilie, un memorandum privind construirea unui nou pod peste Dunăre, în dreptul localităților Giurgiu și Ruse, la standardele secolului 21.

Până însă vremelnicii lideri politici se vor bucura de tăierea panglicilor, va fi redeschis punctul de trecere a frontierei cu bacul, ca în secolul trecut, din cauza unor lucrări de reparație la actualul pod, efectuate de vecinii de la Sofia.

Prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Kiril Petkov au convenit asupra constituirii un grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor transporturilor și energiei din cele două state, care ar urma să-și înceapă activitatea încă de săptămâna viitoare. Alături de pregătirea noului pod Giurgiu – Ruse, aceștia vor discuta despre construirea a altor patru noi poduri dunărene, dar și despre interconectarea energetică.

Noul pod ar putea beneficia de finanțare europeană

Prezentă la discuțiile dintre cei doi șefi de executiv, Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a anunțat disponibilitatea Comisiei Europene de a contribui la finanțarea construcției noului pod Giurgiu – Ruse, dar și a altor proiecte comune dintre cele două state.

Cum ar putea arăta noul pod

Nu se cunoaște în acest moment locația exactă a noului pod și nici capacitatea acestuia, având în vedere că nu există un studiu de fezabilitate, însă o firmă din Bulgaria a publicat anul trecut mai multe randări video.

Podul Vidin – Calafat, singurul realizat de România și Bulgaria după ’90

România și Bulgaria sunt legate în prezent de doar două poduri. Alături de cel actual Giurgiu – Ruse, în iunie 2013, cu circa 3 ani mai târziu decât era programat inițial, a fost deschis podul dintre Vidin și Calafat. Podul este parte a coridorului paneuropean de transport, care străbate Europa de la nord la sud, între orașul german Dresda, respectiv Istanbul și Salonic.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW