Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul României nu a acceptat medierea cu Pfizer, care solicită 500 de milioane de euro pentru achiziționarea a 28 de milioane de doze de vaccin

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2024 Etichete:

Guvernul României a refuzat să participe la o sesiune de mediere propusă de Pfizer-BioNTech pentru a renegocia condițiile de achiziție a vaccinurilor COVID-19. România a fost dată în judecată pentru 500 de milioane de euro.

Potrivit Context.ro, autoritățile au avut la dispoziție patru ocazii în care puteau relaxa contractul de achiziție de vaccinuri COVID-19, încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech.

Primele audieri din acest proces vor avea loc peste un an, în aprilie 2025, iar până atunci, părțile pot depune documente la dosar.

Pentru că România a refuzat să semneze amendamentul din mai 2023, care presupunea reducerea numărului de doze contractate de fiecare țară și extinderea livrării, din anul 2023 până în anul 2026, țara noastră a rămas cu obligația de a respecta contractul semnat în mai 2021, care presupunea livrarea a 39.099.623 de doze de vaccin anti-COVID ce urmau să ajungă în țară între ianuarie 2022 și iunie 2023.

„Dacă ar fi făcut acest lucru, i-ar fi permis să reducă numărul total de doze achiziționate, să reducă volumele care urmau să fie livrate în 2023 și să repartizeze livrarea dozelor rămase pe perioada 2023 până la sfârșitul anului 2026”, susține Pfizer.

În urma unor modificări, România urma să primească un total de 32.599.623 de doze de vaccin anti-COVID. Suma de 500 de milioane de euro cerută de Pfizer în acest proces reprezintă costul pentru livrarea a 28 de milioane de doze, conform solicitării inițiale a României.

România urma să plaseze comanda pentru vaccinurile rămase pentru anul 2023 începând din luna iunie. Însă, pe 27 iunie 2023, Guvernul a solicitat către Pfizer amânarea livrării pentru o perioadă nespecificată.

„Solicitarea României este cu atât mai surprinzătoare cu cât a decis să nu adere la Amendamentul (…) care tocmai i-ar fi dat posibilitatea de a reduce volumul de doze achiziționate pentru a fi livrate și de a amâna livrarea dozelor rămase, care i-ar fi permis să facă faţă dificultăţilor invocate”, mai arată compania farmaceutică.

Pfizer afirmă că a solicitat reprezentanților României să se alăture unei sesiuni de mediere, împreună cu reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru a evita procesul judiciar. Compania farmaceutică susține că Guvernul nu a răspuns niciodată la această propunere de soluționare pe cale amiabilă a situației, ceea ce a determinat Pfizer să recurgă la instanța belgiană.

În cadrul acestui proces, Pfizer susține că solicită respectarea plăților stabilite în contract, plus o dobândă la rata de finanțare a Băncii Centrale Europene plus 5 puncte. În caz de pierdere, România ar putea fi obligată să acopere și cheltuielile de judecată în valoare de 22.500 de euro.

Prima înfățișare în instanță este programată pentru 4 aprilie 2025. Țara noastră este reprezentată de asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA, potrivit Ministerului Finanțelor. Onorariul avocaților nu a fost făcut public.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW