Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Guvernul României așteaptă ca Ucraina să prezinte un plan de acțiune, după ridicarea restricțiilor privind exportul de cereale

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea unui Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Executivul „îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

„În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, transmite Guvernnul României.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, se aștepta ca măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina să fie prelungite. Oficialul de la Agricultură a menționat că restricțiile de import a cerealelor ucrainee au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România. De asemenea, ministrul Florin Barbu   a transmis, la începutul acestei săptămâni,  că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, „pentru a-i proteja” pe fermierii români.

Comisia Europeană a anunțat că nu mai menține restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina, solicitate de țara noastră, dar și de Polonia, Ungaria și Slovacia, în condițiile în care Bulgaria s-a retras din acest grup, încă de joi, 14 septembrie

Ucraina trebuia să măsuri, pentru ca exporturile de cereale să nu afecteze fermierii din statele vecine

Reaminitim, Uniunea Europeană a fost de acord în această primăvară, ca Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia  să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări. Măsura a vizat protejarea agricultorilor, care au susținut că importurile din Ucraina au dus la scăderea preţurilor de pe pieţele locale. Polonia a anunţat că va prelungi unilateral interdicţia, iar Ungaria a atenţionat că va face la fel.

Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului a patru grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până luni, 18 septembrie 2023”, a transmis Comisia Europeană.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW